Sport

Vadvízi zuhatagot építettek Londonban

Hegyvidéki környezetet igyekeztek kialakítani a szervezők az idei londoni olimpia kajak-kenus szlalomversenyeire.

Az Olimpiai Parktól 30 kilométerrel északra, Hertfordshire-ben található Lee Valley White Water vadvízi központban 13 ezer liter víz folyik majd át másodpercenként egy adott ponton az ötkarikás események idején. Ekkora mennyiséggel alig több mint három perc alatt lehetne megtölteni egy olimpiai méretű uszodát, és egyetlen másodperc alatt 75 fürdőszobai kádat. A szervezők és a tervezők a lezúduló víz mennyiségét, erejét tekintve a természetes állapotokat próbálták meg lemásolni.

“Megpróbálunk alpesi folyót ide varázsolni – fogalmazta meg a célt Simon Ricketts, a központ menedzsere a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. – Versenyzői szemszögből nézve jelenleg valószínűleg ez a legerősebb pálya, amelyen le lehet jönni.”
Bár a kajak-kenu szlalom szakága érthető okból – megfelelő folyó híján – Magyarországon nem igazán elterjedt, ettől még a nagyvilágban sokkal többen űzik és nézik, mint a hazánkban oly népszerű síkvizi ágát, hiszen a tevékenység élvezetes és látványos.

Éppen ezért Shaun Dawson, a létesítmény vezetője biztosítottnak látja a létesítmény jövőjét, és nemcsak azért, mert elsőként az olimpiai helyszínek közül már egy következő eseményre – nevezetesen a 2015-ös világbajnokságra – is készülhet, hanem azért is, mert minden bizonnyal sokan fogják majd látogatni a hétköznapokban is.

Mint ahogy teszik már most is. A Lee Valley White Water Centre építése, a vizet biztosító tározó és maga a pálya kialakítása 2010 végén fejeződött be, 2011 tavasza óta pedig már a nagyközönség is használhatja. 
“Az olimpiához kötődő nagy munka, például a lelátók kialakítása áprilisban kezdődik. Akkor adjuk át az ötkarikás szervezőknek a létesítményt bérleti szerződés keretében, és szeptember elején kapjuk majd vissza” – tette hozzá Dawson. Onnantól pedig az egyik legjobban (utó)hasznosuló ötkarikás létesítmény lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik