Sport

Matektanár segítette győzelemhez a New Yorkot

A New York-i Chase Blackburn decemberben még matektanárként dolgozott. Ma a 46. Super Bowl hőse.

A New York Giants 21-17-re legyőzte a New England Patriots együttesét vasárnap a indianapolisi Lucas Oil Stadionban a profi amerikaifutball-liga (NFL) bajnoki címéért vívott küzdelemben, és ezzel megnyerte a 46. Super Bowlt. Eddig a száraz tények, nézzük a részleteket.

A fogadóirodák – ha egyáltalán lehet esélyesebb csapatról beszélni egy Super Bowl döntében – New England Patriotsra tettek többségében, de ez nem igazán zavarta a New Yorkot abban, hogy szépen keretbefoglalja a meccset. Az első negyedben mindjárt 9 ponttal húzott el, úgy, hogy a Patriotáknak nem sikerült válaszolniuk. Történt, hogy Tom Brady első passzát rögvest szabálytalannak ítélték, ráadásul saját célterületén belül (2-0), majd Victor Cruz elkapásával már 9–0 állt az eredményjelzőn.

Végül is nem lenne New England a New England, ha ettől összedőlt volna. A második negyedben az első nyolc passzkísérletéből csak ötöt értékesítő Brady magára talált. A soron következő 16 passza tökéletesre sikeredett, amivel egyrészt megdöntötte Joe Montana ősi rekordját, másrészt két touchdown átadást is behúzott közben csapata, így a harmadik negyed elején már 17–9-re vezetett a Patriots. (A félidőben 10-9-es New England vezetés birtokában hallgatták a Madonna koncertet.)

Hogy eztán mit művelt a Patriots a jó Isten tudja. Annyi biztos, pontot többet nem szereztek. A New York szorgalmasan dolgozott a hátrány lefaragása érdekében, amihez Chase Blackburn, akit decemberben hívott vissza a szakvezetés békés matektanári állásából tett a legtöbbet. A diákjai legnagyobb örömére éppen ő volt az, aki a fordulatot meghozta, aki elkapta Brady átadását aminek köszönhetően három és fél perccel a vége előtt 17–15-re zárkózott föl és támadhatott  a győzelemért a Giants.

Íme Tom Brady utolsó passzkisérlete – lehalászták

A végére maradt a katarzis, Ahmad Bradshaw 57 másodperccel a vége előtt fura módon juttatta a labdát a célterületen belülre. Ezzel már 21–17-re vezetett a New York, és hiába támadott már a Giants, nem sikerült újra fordítania. A mérkőzés MVP-je Eli Manning (296 yardot passz, 1 touchdown), a New York irányítója lett. A Giants trénere, a 65 éves Coughlin ezzel a sikerrel minden idők legidősebb Super Bowlt nyerő vezetőedzője lett.

46. Super Bowl, Indianapolis
New York Giants-New England Patriots 21-17
A mérkőzés legértékesebb játékosa (MVP) Eli Manning lett.
A Giants története során negyedik alkalommal nyerte meg a Super Bowlt.
A Giants ezzel beérte a Green Bay Packerst, s a Steelersen kívül már csak az egyformán öt győzelemnél járó Dallas Cowboys és San Francisco 49ers eredményesebb nála.

Az elmúlt 10 döntő győztesei:

2003: Tampa Bay Buccaneers
2004: New Englans Patriots
2005: New England Patriots
2006: Pittsburgh Steelers
2007: Indianapolis Colts
2008: New York Giants
2009: Pittsburgh Steelers
2010: New Orleans Saints
2011: Green Bay Packers
2012: New York Giants

Összesen:


6: Pittsburgh Steelers
5: Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4: Green Bay Packers, New York Giants
3: Los Angeles/Oakland Raiders, New England Patriots, Washington Redskins
2: Baltimore/Indianapolis Colts, Denver Broncos, Miami Dolphins
1: Baltimore Ravens, Chicago Bears, Kansas City Chiefs, St. Louis Rams, New Orleans Saints, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers

Ajánlott videó

Olvasói sztorik