Sport

Rátgéber: ezzel kelek, ezzel fekszem

Bemutatkozott a férfikosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya a sajtó képviselői előtt. Rátgéber László elszánt és motivált.

A budapesti Körcsarnokban rendezett All Star gálát megelőzően először állt a sajtó képviselői elé megválasztását követően Rátgéber László, a (legfőképp) a Pécs, a Szpartak Moszkva és a Fenerbahce női csapatával sikert sikerre halmozó szakember.

Szalay Ferenc, a kosárszövetség elnöke szerint Rátgéber szerepvállalásával nagy érték került a férfi szakághoz, és egyébként sem mindegy, hogy ha a válogatott megmutatja Európában magát, hogy hívják a kapitányt és az milyen tekintéllyel bír. Így az elvárás sem kicsi: a férfikosárlabda-válogatottnak ki kell jutnia a 2013-as Európa-bajnokságra.

„Köszönöm a szövetség bizalmát, maximálisan motivált vagyok. Este azzal fekszem, reggel azzal kelek, hogyan tudjuk kivezetni a csapatot az Eb-re. Ma találkoztam a srácokkal, volt velük egy 40 perces beszélgetésem. Elmondtam nekik is, a legfontosabb a helyes önértékelés a számunkra. A csapatnak, a szövetségnek és a közvéleménynek meg kell fogalmaznia, mi az a magyar válogatott. Két dolgot kértem a srácoktól: a munka iránti tiszteletet és alázatot. Ha ez megvan, akkor a válogatott összetartása végén azt tudjuk mondani: ‘sziasztok, reméljük, minél előbb találkozunk'” – kezdte monológját a (pécsi) legenda.

„Amikor eldöntöttem, hogy pályázok a kapitányi posztra, voltak számomra olyanok a magyar kosárlabda egyéniségei közül, akik biztattak, nekem ez fontos volt. Minden edzői munka kihívás a számomra” – így Rátgéber, aki két segítőt választott maga mellé.

Egyikőjük, Sabáli Balázs, a Körmend vezetőedzője, aki már az előző selejtező-sorozatban is másodedző volt a válogatottnál, és akit elmondása szerint rendkívül tisztel. Olyannyira, hogy amikor a fiatal szakember megfogalmazta erkölcsi aggályait a szerepvállalásával kapcsolatban, miszerint nem lenne fair egy kudarc után újra a válogatottnál dolgozni, rábeszélte őt a folytatásra.

A másik segítő egy szerb szakember, Ernest Radjen lesz, aki a görög bajnokságban ért el kiváló eredményeket, jelenleg Kínában dolgozik, de korábban a Fenerbahcénél Rátgéber egyik segítője volt.

A kapitány szerint nagyon fontos lenne, hogy a válogatott játékosok heti két meccset játszanak rendszeresen. Fontos lenne a tömegképzés elősegítése is, ehhez egy lökés lehet az, ha a magyar válogatott kijutna az Európa-bajnokságra. A szakember erkölcsi kérdésnek tartja, hogy úgy adja majd vissza a játékosokat a kluboknak, hogy azok erősségei legyenek azoknak már a bajnokság kezdetekor.

„Megtiszteltetés, hogy felkért a kapitány, kíváncsian várom a nyarat” – így Sabáli, akinek – és mindenkinek – Rátgéber csak annyit mondott: „mindenki kerülhet padlóra, de onnan felállni a legfontosabb”.

Az új kapitány elmondta, Simon Balázzsal és Kámán Tamással is beszélt, ők ketten nem vállalták a válogatottságot, Heindlein, Csorvási sérült, mellettük az Egyesült Államokban játszó Somogyival, valamint a két spanyolországi légióssal, Hanga Ádámmal és Lóránt Péterrel is számol. (A szolnokiakat nem hívta be sem ő, sem Bencze Tamás az All Star Gálára, mivel az Olaj kedden EuroChallange meccset játszik.

A csapat június 18. és 21. között kezdi a munkát, a selejtezőket, amelyek során 8 meccset játszik egy hónap alatt a csapat, augusztusban rendezik majd.

A szövetség egyébként azt szeretné, ha a budapesti kosárlabda is újra régi fényében tündökölne, de legalábbis újra elinduljon valami. Ennek szellemében komoly munka folyik a Honvédban, hogy a csapat az NB I.-be jusson. A sportág hazai bázisává pedig a TAO-pénzek felhasználásval a Körcsarnokot szeretnék megtenni.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a női válogatott új kapitánya, a szlovák Stefan Svitek is, azt, hogy ő hogyan látja a jövőt, ide kattintva elolvashatod.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik