Sport

Európai TOP 12 magyar főszereplővel

Póta Georgina harmadik alkalommal vesz részt a legrangosabb egyéni európai asztalitenisz seregszemlén. Tóth Krisztina az első számú tartalék.

2005 és 2008. után tagja a mezőnynek a világranglista 38. helyén álló Póta Georgina, a versenyt szombaton és vasárnap Lyonban rendezik.

Játékosunk eddigi két szereplése alkalmával a 9-12. helyen végzett, jelenlegi formáját és a legutóbbi részvétele óta szerzett nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve azonban reménykedhetünk abban, hogy válogatottunk erőssége javít korábbi helyezésein.

Éppen Póta Georgina 2005-ös debütálásakor érte el Tóth Krisztina pályafutása legjobb eredményét a TOP 12-n, egészen a döntőig menetelt, emellett két bronzéremmel is büszkélkedhet (2003, 2010). Tóth most a verseny első számú tartalékjaként utazik Lyonba. A hölgyek mezőnyében egyébként öt európai születésű játékos szerzett jogot az indulásra, Póta Georgina mellett a románok két erőssége Samara és Dodean, a fehérorosz Viktoria Pavlovich, illetve a német Irene Ivancan.

A férfiaknál a már öt elsőséggel rendelkező Timo Boll számít az elsőszámú favoritnak, ugyanakkor három honfitársa is (Ovtcharov, Steger, Baum) ott lesz a franciaországi viadal rajtjánál. Érdekes lehet továbbá az egyesbeli Európa-bajnoki címmel rendelkező dán Maze szereplése vagy a fehérorosz Samsonov produkciója, aki a legutóbbi négy évben (!) ezüstérmet szerzett, 2007-ben pedig a dobogó legfelső fokára állhatott.

A közönségkedvenc minden bizonnyal a francia Mattenet lesz, a házigazdák negyedikként meghívott játékosát űzi-hajtja majd közönsége a minél jobb szereplés reményében. A tavalyi győztes Kreanga biztosan nem védi meg címét, a görögök sztárja nem kapott meghívást az idei megmérettetésre.

A verseny lebonyolításáról annyit, hogy a résztvevőket négy darab háromfős csoportba sorsolják, ahonnan az első két helyezett jut a negyeddöntőbe. A torna ezen szakaszától már kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek a negyeddöntőn és az elődöntőn át a végső győzelem megszerzéséig.

A résztvevők
Férfiak:
Timo Boll (német), Dimitrij Ovtcharov (német), Vladimir Samsonov (fehérorosz), Adrien Mattenet (francia), Bastian Steger (német), Patrick Baum (német), Michael Maze (dán), Alexey Smirnov (orosz), Bojan Tokic (szlovén), Kirill Skachkov (orosz), Adrian Crisan (román), Marcos Freitas (portugál)
Nők:
Li Jiao (holland), Wu Jiaduo (német), Li Jie (holland), Viktoria Pavlovic (fehérorosz), Li Qian (lengyel), Seh Janfei (spanyol), Samara Elizabeta (román), Ni Xia Lian (luxemburgi), Daniela Dodean (román), Póta Georgina (magyar), Irene Ivancan (román), Li Xue (francia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik