Sport

Spanyol nap a Dakaron, Szalay 16.

Az autósok között a spanyol Nani Roma érte el a legjobb időt a Dakar-rali szerdai, 10. szakaszán, Chilében.

A viadal honlapja szerint Iquique és Arica közötti 694 kilométeres távon kiválóan hajtott Szalay Balázs, aki  a 21 beérkező gépkocsi között az előkelő 16. helyet szerezte meg és az összetettben jelenleg a 25. pozícióban áll.

Ebben az összevetésben továbbra is a francia Stéphane Peterhansel vezeti a mezőnyt, aki szerdán mindössze 21 másodperccel maradt el csapattársától, Nani Romától. A harmadik a dél-afrikai Giniel de Villiers lett, Robby Gordon negyedikként ért be. A Hummerben ugyanakkor “technikai rendellenességeket” fedeztek fel, így a versenyzőt kizárták a felügyelők.

Az amerikai fellebbezett, és így folytathatja az útját. Az ügyben később, akár hónapok múlva születik döntés, vagyis a viadal végeredménye csak ideiglenes lesz.

A szerdai szakasz nem állította könnyű feladat elé a versenyzőket, az Opel Dakar Team sem úszta meg kalandok nélkül. “Sokan elakadtak ma – szögezte le Szalay a nap végén. – Egyikük állt valamelyik dûne tetején és integetett, hogy arra ne menjünk. Hát köszi, gondoltam, amikor már félig fent voltunk a domboldalban. Aztán felsétáltam, megnéztem, és magamban igazat adtam neki, egy gödörben vesztegelt. Visszafordultunk, másfelé kerestük az irányt. Aztán volt, hogy valaki otthagyta a lapátját és a homokfutóját a dûne tetején, de õ maga már nem volt sehol, minket viszont irányváltásra kényszerített.”

Egy kis ásás is becsúszott, pontosabban nem is ásás, Szalayék csak felemelték az autót és lerakták a trepniket, aztán már mentek is tovább. Az igazi idõveszteséget nem ez jelentette, hanem a két defekt az utolsó tizenöt kilométeren.

“A dûnék után a leengedett kerekekkel mentünk tovább, ám kiértünk a köves szakaszra, ahol elõbb bal elsõ, majd jobb hátsó defektet kaptunk. Amíg kereket cseréltünk, jó néhán yan megelõztek, úgyhogy azt gondoltam, húszon kívül leszünk. Ehhez képest nagyon elégedett vagyok a tizenhetedik hellyel. S van még valami, ami biztos: holnap három pótkereket viszünk, nem akarok rizikózni” – mondta Szalay.

A csapat versenykamionjáról sajnos nem szolgálhatunk jó hírekkel: a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc trió magyar idõ szerint szerda este fél tizenkettõkor egy dûne tetején vesztegelt a szakasz felén alig túl. Az MAN-kamionban tönkrement a kuplung, lehetetlen volt megjavítani ott a helyszínen, úgyhogy a trió számára alighanem befejezõdött a verseny. Persze, halvány remény mindig van, de ez most tényleg nagyon halvány.

A kétkerekűeknél változatlanul a francia Cyril Despres áll az élen, a gall harmadikként teljesítette a szerdai etapot. A szakaszt a spanyol Joan Barreda Bort nyerte meg, míg másodikként Marc Coma hajtott át a célvonalon.

Csütörtökön a konvoj már Peruban folytatja az útját, és az Ariqua-Arequipa közötti 598 kilométeres etap vár a mezőnyre.

Eredmények – 10. szakasz (Iquique-Arica, 377 km szelektív)
Autók (34 beérkező):
1. Nani Roma (spanyol, Mini) 3:59:37 ó
2. Stephane Peterhansel (francia, Mini) 21 mp h.
3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota) 7:44 p h.
…16. Szalay Balázs (Opel) 1:18:22 ó h.
Összetett:
1. Peterhansel 28:41:12 ó
2. Roma   19:05 p h.
3. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 19:51 p h.
…25. Szalay 13:00:02 ó h.
Motorok:
1. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 4:18:43 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 1:32  p h.
3. Cyril Despres (francia, KTM) 3:39 p h.
Összetett:
1. Despres 33:07:39 ó
2. Coma  21 mp h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 45:56 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik