Sport

Tavaly 12 pozitív doppingeset volt

Az olimpiai kvalifikációs években általában növekszik a pozitív doppingesetek száma. 2011-ben éppen egy tucat volt.



Kapcsolódó cikkek

Tucatnyi doppingeset nyolc sportágban. Ez a 2011-es év zárszámadása. Hogy sok ez, vagy kevés, azt mindenki döntse el maga. Annyi bizonyos, hogy a tavalyi 1100 mintavételnek alig több mint egy százaléka lett pozitív.

“Egy átlagos évben 6-8 esetet regisztrálunk, az olimpiai kvalifikációs években sajnos az a tendencia, hogy növekszik a szám. Nemzetközi kitekintésben viszont teljesen átlagosnak számít a magyar adat. Nyolc sportágban akadtak fenn a rostán meg nem engedett szerrel élő sportolók. Két érzékeny, olimpiai kerettagot érintő eset volt,Ungvári Attila cselgáncsos, és egy kerékpáros versenyző. Nem olimpiai “A” kerettag sportolók közül 2 vízilabdázó, egy-egy kajakos, amerikai futballista, atléta, súlyemelő, fitnesszes bukott le. A 12 esetből 8 lezárult, 4-ben még folyik az eljárás” – adott gyorsértékelést az évről Dr. Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője.

A legkeresettebb és a leginkább használt szert, az IGF nevű növekedési faktort ugyan a bécsi laboratórium már ki tudja mutatni, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Nemzetközi Olimpiai Bizottság várhatóan tavasszal dönt az eljárás jóváhagyásáról, illetve arról, hogy a 2012-es olimpiai játékokon már alkalmazzák ez a módszert.

Kérdés persze, ha van olyan szer, amit nem lehet kimutatni, akkor mivel buknak meg a versenyzők? „A világban regisztrált doppingesetek mintegy hatvan százaléka a mai napig az anabolikus szteroidokhoz köthető. Ez alól a magyar esetek sem kivételek. Ugyanakkor nem győzöm eléggé hangsúlyozni, nem tudunk elég hírlevelet, figyelmeztetést küldeni annak érdekében, hogy táplálék kiegészítővel ne bukjon meg senki. Idén is volt ilyen esetünk. A zsírégetők, fogyókúrás szerek többsége ugyanis tartalmaz stimulánsokat, pl.: a muskátli olaj egyik összetevője is ilyen, ami ugyan lehet növényi alapú, de mégis Tiltólistán szerepel. Ezek a szerek megemelik a testhőmérsékletét, “pörgetik a szervezetet”, és így érik el a kívánt, a zsírszövet mennyiségét csökkentő hatást – figyelmeztet a tápláléki kiegészítők veszélyére Dr. Tiszeker.

Idén, az olimpia évében mintegy 900 tesztet végez el a MACS.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik