Sport téli olimpia 2018

Észak-Korea is beszállna a téli olimpia rendezésébe

A NOB elnöke bő egy hete jelentette be, hogy a 2018-as téli olimpiát a dél-koreai Pjongcsang városa rendezheti. Észak-Korea szinte azonnal deklarálta társrendezői szándékát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge július 6-i bejelentését követően Észak-Korea máris jelezte, örömmel besegítene Dél-Koreának a pjongcsangi téli olimpia szervezésében, lebonyolításában.

Dzsang Ung, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság észak-koreai tagja bizakodóan nyilatkozott a közös rendezés lehetőségeiről és Szöul is üdvözölte az északiak közeledését, megemlítve a közös edzés, illetve felkészülő tréningprogramok elindítását. Ugyanakkor az észak-koreai sportvezető az Ázsiai Olimpiai Tanácsnál tett látogatása után még elhamarkodottnak minősítette a két Korea együttműködési esélyeit.

A két ország közeledésének már voltak jelei az olimpiák legújabbkori történetében. Phenjan és Szöul sportolói 2000-ben és 2004-ben is közösen vonultak fel az olimpiai megnyitó ünnepségen, de a kapcsolatok elhidegülése miatt a 2008-as pekingi olimpián már nem.

A dél-koreai közvéleményt persze megosztotta a hír. Egy felmérés szerint a lakosság 57,5 százaléka támogatná az egyesítetten induló csapatok ötletét, míg 30,5 százaléka elutasította azt. A két ország közös rendezésének lehetőségére a megkérdezettek 73,3 százaléka mondott nemet.

Jacques Rogge, a NOB elnöke kizárta a két Korea közös rendezésének lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik