Sport

Doppingbotrány: Taraba poligráffal harcol a vádak ellen

Az UTE cselgáncsozója hazugságvizsgálatnak is alávetette magát, hogy cáfolja az ellene felmerült vádakat Ungvári Attila doppingügyében.

“Tiszta vizet szeretnék önteni a pohárba, és a tatamin szeretnék küzdeni” – mondta bevezetőjében Taraba Sándor a keddi sajtótájékoztatón, majd átadta a szót ügyvédjének, Kőrösi Tibornak.

A jogi képviselő felsorolta a március 18-án és április 9-én elvégzett hazugságvizsgálati eljárások során elhangzott, érintettséget vizsgáló kérdéseket, leszögezve, hogy a 27 éves sportoló valamennyire nemmel válaszolt. “A kérdések arra vonatkoztak, hogy tett-e doppingszert Ungvári Attila ételébe-italába, állt-e ez szándékában, illetve megkért-e valakit erre” – mondta Kőrösi Tibor. “A második vizsgálat során rákérdeztek, hogy becsapta-e sporttársát, okozott-e kárt neki, követett-e el bárminemű doppingvétséget vagy összejátszott-e valakivel, van-e tudomása arról, hogy mikor került Ungvári szervezetébe a tiltott szer, illetve meg tudja-e nevezni, aki bejuttatta azt. Utóbbi kapcsán volt némi elváltozás a procedúra során, ezek azonban csak azt tükrözték, hogy Tarabának volt elképzelése arról, hogyan kerülhetett súlycsoporttársa szervezetébe a doppingszer: úgy, hogy saját maga vette be őket.”

Az ügyvéd hozzátette, hogy a szakértők szerint a dzsúdós nem adott megtévesztésre utaló reakciót, ugyanakkor van elképzelése arról, hogy ki követte el a tettet. “Bár a bíróság előtt a poligráf nem számít perdöntő bizonyítéknak, kijelenthetjük, hogy Taraba Sándor sosem tett doppingszert Ungvári Attila ételébe-italába, nem játszott össze senkivel ennek érdekében, és nem ismeri a tett időpontját” – foglalta össze Kőrösi Tibor. “Itt kell elmondani, hogy mivel az olimpiai kvóta névre szól, ügyfelem nem ugorhatna be Ungvári helyére Londonban.”

Czinege József, a cselgáncsozó edzője kifejtette, hogy a második vizsgálatra azért volt szükség, mert a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) csak úgy engedélyezte Taraba részvételét az isztambuli Európa-bajnokságon – ahol helyezetlenül zárt. “Ami a tegnapi fejleményeket illeti, közlöm, hogy az UTE nem tiltotta el dzsúdósait a nemzetközi versenyektől, megvan a repülőjegyünk, így részt veszünk a hétvégén a bakui világkupa-viadalon” – tette hozzá.

Taraba elmondta, hogy a sajtóból értesült az ellene a szövetségben indítandó fegyelmi eljárásról, de nem tudja, mi ellene a vád. “Attilával korábban sokat beszéltünk, egy szobában laktunk a versenyek során, most köszönőviszonyban vagyunk” – mondta jelenlegi kapcsolatukról az UTE cselgáncsozója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik