Sport

Mizsér Attila 50 éves lett

Mizsér Attila (a képen balra, Fábián László mellett) édesapja tanácsára kezdett el öttusázni, aki szintén a sportágban dolgozott. A Los Angeles-i olimpián már éremesélyes lett volna írásunk főszereplője, ha a bojkott miatt a magyarok is részt vehettek volna az eseményen. Szöulban aztán kárpótolta az élet.

Tagja volt a győztes csapatnak (Fábián László, Martinek János mellett, Török Ferenc szövetségi kapitány irányításával), újabb négy év elteltével, Barcelonában pedig második lett egyéniben. Tizenhárom felnőtt világ- és Európa-bajnoki érme közül hét volt arany. Az öttusától 1994-ben vett búcsút.

“Összességében azt mondhatom, sokat kaptam az öttusától: rengeteg élményt, utazásokat, megismertem a világot, megtanultam kezelni a siker és a kudarc szélsőségei között zajló életet. Mindig is gondolkodó típus voltam, sokat elemeztem a történéseket, ezáltal mindent megtanultam az életről, amit csak lehetett” – értékelte karrierjét Mizsér Attila.

“Erre persze csak később jöttem rá, akkor csupán sejtettem. Sokszor mondják, hogy a sportolók burokban élnek, én ezt cáfolom. Ha valaki figyelmes, mindent megtanulhat a pályafutása alatt. Ha egyszer már megoldottál nehézségeket nagyon fontos pillanatokban, akkor később könnyebben megy a kudarcok feldolgozása” – tekintett vissza az egykori klasszis.

Mizsér Attila négy lány és egy fiú gyermek édesapja. Bankos kollégáival amatőr zenekarban játszik.

Mizsér Attila pályafutása:
Budapesten született 1961. április 28-án.
Klubjai: Újpesti Dózsa, UTE
Legjobb eredményei: olimpiai aranyérem csapatban (Szöul, 1988), olimpiai ezüstérem egyéniben (Barcelona, 1992); világbajnoki aranyérem egyéniben (Melbourne, 1985), világbajnoki aranyérem csapatban (Moulins, 1987; Budapest 1989), világbajnoki aranyérem váltóban (Budapest, 1989; Darmstadt, 1993); világbajnoki ezüstérem egyéniben (Budapest, 1989), világbajnoki ezüstérem csapatban (Róma, 1982; Melbourne, 1985; Montecatini, 1986), világbajnoki ezüstérem váltóban (Lahti, 1990); világbajnoki bronzérem csapatban (San Antonio, 1991);
Európa-bajnoki aranyérem csapatban (Szófia, 1993), Európa-bajnoki aranyérem váltóban (Szófia, 1993); nyolcszoros felnőtt magyar bajnok (egyéniben egyszer, csapatban hatszor, válóban egyszer).
Sportlövőként négyszeres országos bajnok (szabadpisztolyos csapatban)
Az év sportolója 1985-ben, az UNESCO fair play díjas sportolója 1995-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik