Sport

Csoda a jégen (1980)

A tengerentúli együttes vezetőedzője, Herb Brooks meglepőt húzott, amikor az 1980-as téli ötkarikás játékokra egyetemistákból és amatőrökből álló kerettel vágott neki.

A tizenkét csapatos tornán az amerikaiak már a csoportkörben (a kék jelű hatosba nyertek besorolást) nagyot alakítottak, ugyanis a négy győzelemmel és egy Svédország elleni döntetlennel a második helyen kvalifikálták magukat a legjobb négybe.

A másik csoportból a kor legjobb alakulata, a szovjet válogatott, illetve Finnország jutott még a végső körbe, ahova a gárdák vitték magukkal az egymás elleni eredményeket, azaz mindenkire két meccs várt még.

Az USA elsőre rögtön kifogta a szovjet csapatot, a találkozóra 1980. február 22-én Lake Placidban került sor, az európai csapatban olyan nagy nevek játszottak, mint a kapuslegenda Vlagyiszlav Tretyak, Vjacseszlav Fetyiszov, Alekszej Kaszatyonov, Borisz Mihajlov, vagy Szergej Makarov.

A mérkőzés rendkívüli izgalmakat hozott, a szovejetek szereztek vezetést kétszer is az első harmadban, Johnson azonban a dudaszó pillanatában egalizált, így 2-2-ről folytatták a felek a második harmadot – hihetetlen dolog történt ekkor, a hat löketből kettőt is benyelő Tretyakot lecserélte edzője, erre addig nemigen akadt példa. A középső etapban az európai csapat kaparintotta ismét magához a vezetést, jöhetett a záró felvonás.

Ami az utolsó húsz percben történt, az már a sporttörténelem részét képezi, Johsnon emberelőnyből, majd kisvártatva Eruzione egyenlő létszámnál talált be, Jim Craig kapus pedig hatalmas bravúrokkal tartotta a minimális fórt, 4-3-ra nyertek az amerikaiak.

A találkozót azóta is csak úgy emlegetik, hogy csoda a jégen (Miracle on Ice), 2004-ben pedig egy sikeres filmet is forgattak belőle, melyben Kurt Russel játszotta el Herb Brooks vezetőedző szerepét. 2008-ban a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) fennállása 100. évfordulója alkalmából az elmúlt évszázad legnagyobb jégkoronghoz köthető eseményének titulálta az összecsapást.

Arról is említést illik tenni, higy az amerikai válogatott Finnországot is legyőzte, ezzel pedig megnyerte az 1980-as téli játékok hokitornáját.

A film bemutatója:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik