Sport

110 éves a Magyar Labdarúgó Szövetség

Az mlsz.hu visszaemlékezéséből kiderül, hogy az FTC kezdeményezte 1900. december 22-én a labdarúgó-szövetség megalakítását, mivel a magyar foci hőskorában heves viták alakultak amiatt, hogy a játékosok kedvükre váltogatták a csapataikat.

A Millenáris-pályát kezelő Budapesti Versenypálya Bizottásgon túl tizenhárom klub, a BAK, a BEAC, a BSC, a BTC, a Budai Ganzgyár, a Ganz Vagongyár, a “33” FC, a MAC, az MFC, a MUE, a Műegyetemi FC, a Postás és az FTC képviseltette magát a január 19-i közgyűlésen.

1901. február 4-én kiírták az első labdarúgó-bajnokságot, és elfogadták annak első szabályzatát, az első bajnoki a BTC és a BSC összecsapása volt, előbbi együttes 4-0-ra diadalmaskodott, majd később a sorozatot is megnyerte.

1902. október 12-én egy Ausztria elleni 5-0-s vereséggel indult a magyar válogatott hivatalos története, azonban a következő négy meccset sikerrel vette a gárda. Válogatottunk 1953. november 25-én vívta leghíresebb meccsét, a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat 6-3-ra verte Anglia legjobbjait a Wembley-ben, a visszavágón 7-1-re diadalmaskodtak mieink. 1959-ben a France Football szaklap először kiadott ranglistáján Magyarország az európai rangsor élén állt.

1967-ben Albert Flórián szállította a legnagyobb egyéni elismerést, máig egyedüli magyarként nyerte el az Aranylabdát.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2001-ben ünnepelte centenáriumát, a Népstadion Toronyépülete előtt felavattak egy emlékművet, melynek talapzatába a válogatottban addig megfordult összes labdarúgó nevét belevésték.

AJÁNLOTT LINK:

Száztíz éves a Magyar Labdarúgó Szövetség (mlsz.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik