Sport

Öt éve halt meg Zavadszky Gábor

2006. január 7-én az Apollon Limasszol csapatorvosa talált rá otthonában a népszerű magyar játékosra. Először senki sem tudta, miért következhetett be a tragédia, majd elkezdődtek a találgatások. Tüdőembólia és szívroham volt a diagnózis az első napokban, majd következhetett a részletesebb vizsgálat, magyar orvosok közreműködésével.

Ami biztos: Zavadszky halála előtt nem sokkal szalagszakadást szenvedett. Mint később kiderült, nem vettek tőle vért, amely kimutathatta volna, hogy véralvadás zavara állt elő szervezetében. Combjában ugyanis elhaltak a szövetek a sérülés miatt. A belső vérvesztést állítólag csak fokozták a gyulladáscsökkentő gyógyszerek.

A sérülése szerdán történt, és péntekig háromszor is elment orvoshoz, mert nem érezte jól magát. A szakértők szerint megelőzhető lett volna tragikus halála.

Emlékvideó Zavadszky Gábor tiszteletére:

Zavadszky Gábor 1974. szeptember 9-én született Budapesten. Pályafutását a Ganz-Mávagban kezdte, majd játszott az Építőkben, innen került későbbi legnagyobb sikerei színhelyére, a Ferencvároshoz. Az Üllői úton nemcsak a bajnokcsapat tagja lett, hanem meghatározó játékosa Dunai Antal olimpiai válogatottjának is.

A felnőtt nemzeti együttesben Bicskei Bertalan irányítása alatt, Ausztrália ellen mutatkozott be 2000-ben. (Korábban ott volt az atlantai olimpiára kijutott csapatban is.) Ezt követően még háromszor ölthette magára a címeres mezt. A Dunaferrben, majd az MTK-nál is kihagyhatatlan játékos volt a középpályán, majd 2004 nyarán az Apollon Limassolhoz szerződött. Felesége, Mónika mellett ikerfiai (Norbert és Roland) maradtak egyedül halálát követően.

Egy emlékezetes meccs Zava életéből (is):

Még 2006-ban indult el több emléktorna, amelyek közül ma is megrendeznek néhányat. Később Budapesten szobort avattak tiszteletére, és az MTK, valamint a Ferencváros is megkülönböztetett figyelemmel ápolja emlékét.

AJÁNLOTT LINK:

Megmenthették volna Zavadszky Gábort (index.hu)
Mulasztás okozta Zavadszky Gábor halálát (origo.hu)
Zavadszky Gábor statisztikái (footballdatabase.eu)
Információk Zavadszky Gáborról (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik