Sport

110 éves a ferencvárosi labdarúgás

Két hónappal a megalakulás után már pályára is futottak a ferencvárosi focisták, ugyanakkor a szövetségnek nem volt bejelentve a BTC elleni összecsapás, így az első hivatalos bajnoki meccsre április 21-ig kellett várni, akkor a MUE nyert 5-3-ra.

Az első bajnoki gól az akkor 17 éves balszélső, Borbás Gáspár nevéhez fűződik, az első pont pedig a Műegyetem elleni 2-2-es döntetlen hozta meg. 1901. június 16-án aztán megnyerte első meccsét a Fradi, a BP. SC ellen nyert 5-1-re a társaság.

Az ftc.hu visszaemlékezéséből kiderült, hogy érdekes módon a nemzetközi színtéren hamarabb debütált a Ferencváros, mint a bajnokságban: március 24-én a Cricketer 9-0-ra nyert. Az Old Cricketer elleni 5-0-ás győzelem nem csak az első nemzetközi sikert jelentette, hanem ezen a találkozón léptek pályára először a játékosok olyan dresszben, melyen zománcozott címer volt, benne öt zöld és négy fehér csíkkal, az alján lévő zöld pajzsba pedig három, egymáshoz fordított E-betűt tettek (Erő, Erkölcs, Egyetértés).

Az eddig elért 28 bajnoki cím rekord a magyar labdarúgás történetében, de mindezek közül kiemelkedik az 1931-32-es szezonban elért siker, amikor a Fradi nem, hogy nem kapott ki, de még csak pontot sem vesztett egy teljes kiíráson keresztül – erre azóta sem volt képes egy csapat sem.

A Magyar Kupában is az FTC a rekorder, 20-ször emelhették a magasba a zöld-fehérek a serleget.

A Fradi a nemzetközi porondon is villogott, a 1928-ban és 1937-ben a Közép-Európai Kupában bizonyultak a legjobbnak, míg a Vásárvárosok Kupájában 1965-ben ért révbe az együttes. A VVK-ban 1968-ban jutott döntőbe a csapat, míg a KEK-ben 1975-ben veretlenül menetelt a fináléig a fővárosi gárda, azonban előbbit a Leeds, utóbbit a Dinamo Kijev hódította el végül.

A Ferencváros az első magyar csapat, amely a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott, ehhez a belga RSC Anderlechtet győzte le a Fradi.

AJÁNLOTT LINK:

110 éves a ferencvárosi labdarúgás! (ftc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik