Sport

Ötvenéves Gary Lineker

Az angol válogatott színeiben ő szerezte a legtöbb gólt a világbajnokságokon, összesen tízet. Pályafutását a Leicester Cityben kezdte, onnan lett válogatott is. 1976 és 1985 között szolgálta a klubot, ez idő alatt 194 meccsen 95 gólt szerzett az élvonalban.

Az Everton következett, ahol 41 bajnokin 30 alkalommal talált a kapuba. Nem csoda, hogy elvitte a Barcelona, a spanyolok 2 millió 200 ezer fontot fizettek érte. 1986 és 1989 között 103 bajnokin 42 gól volt a termése a katalánoknál. 1987. január 31-én mesterhármast szerzett a Real Madrid ellen, a gólokat itt meg is lehet tekinteni.

Gólok a Barcelonában eltöltött időkből:

A Tottenhambe tért haza 1989-ben (habár Sir Alex Ferguson szerette volna leigazolni Mark Hughes-zal együtt a Manchester Unitedhez, csak Hughes írt alá), ott is három évet húzott le, 105/67-es mutatót produkálva. Pályafutása végén a japán Nagoya Grampus Eight csapatához igazolt, ahol 9 találatot jegyzett 23 meccsen.

Gólok a Tottenhamben eltöltött időszakból:

1984 és 1992 között 80 fellépésén 48 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába a nemzeti csapatban. Bobby Charlton mögött ő a második a legtöbb lőtt gólok tekintetében. 1987-ben a Bernabeuban, a spanyolok ellen 4-2-re megnyert barátságos találkozón mind a négy gólt ő szerezte.

A 86-os világbajnokság aranycipőse (gólkirálya) hat találattal, az egyetlen labdarúgó, aki három különböző klubban lett gólkirály hazája bajnokságában (Leicester, Everton, Tottenham).
16 éves pályafutása alatt 567 tétmeccset játszott a felnőttek között, ezeken 330 gólt szerzett összesen.

1990-ben a FIFA Fair Play díját kapta meg, ugyanis karrierje során egyetlen sárga és piros lapot sem kapott!!

Gary Lineker góljai az angol válogatottban:

Jelenleg a BBC és az Al-Jazira sportcsatornájának szakértője, szakkommentátora. 2009-ben vette el Danielle Buxot, a Szex és New York egyik sztárját. Ő már a második felesége, az elsővel Michelle Cockayne-nel 1986-ban házaodtak össze, húsz évig voltak együtt. Tőle négy gyermeke született: George, Harry, Tobias és Angus. George túlélte gyermekkorában a leukémiát, a többi közt ezért támogat édesapja különböző jótékonysági szervezeteket.

Lineker elhíresült mondását gyakran idézik a sportriporterek: „A foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 90percen keresztül, és mindig a németek nyernek.”

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

Sportlegendák adatbázisa
Hall of Fame – labdarúgás, Anglia
Gary Lineker pályafutása
Mesterhármas a Real ellen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik