Sport

70 éves Kulcsár Győző olimpiai bajnok párbajtőröző

A legsikeresebb magyar párbajtőrvívó, aki három egymást követő olimpián – 1964-ben Tokióban, 1968-ban Mexikóvárosban és 1972-ben Münchenben – erősítette a győztes csapatot, Mexikóban egyéniben is a dobogó legmagasabb fokára állhatott, Münchenben és 1976-ban, Montrealban pedig harmadik lett. Az emellett világbajnokságokon csapatban három arany-, két ezüst- és négy bronzérmet begyűjtő sportember csaknem két évtizeden át volt az akkori idők világelső magyar párbajtőr-válogatottjának kiemelkedő egyénisége.

Az MTI kérdésére, hogy keresett és talált-e magyarázatot arra, miért sikerültek számára jobban egyéniben az olimpiák a világbajnokságoknál, úgy reagált: ha ő azt tudná, egyszerű dolga lenne most is, mert kezében lenne a formába hozás, a siker receptje.

Kulcsár Győző bemelegítése Vass Imrével 1975-ben a világbajnokságon:

“A nagy versenyekre egyformán készültünk fel, aztán egyszer kevésbé, másszor jobban jött ki a lépés – emlékezett vissza. – Két olimpiát emelnék ki, az egyiket pozitív, a másikat negatív értelemben. Az elsőn, amelyen részt vettem, Tokióban minden nagyon könnyen ment a csapatversenyben, nagyon szép győzelmeket arattam, a legszorosabb eredményem talán 5-3 volt. Az utolsó, a montreali viszont fordítva sült el.

A svédekkel vívtunk a döntőbe jutásért, és valamiért én kerültem a befejező pozícióba, noha addig Schmitt Palinak jutott ez a szerep, és ha szükség volt rá, ő meg is oldotta a feladatot. Akkor még az egyes asszók kimenetelét vették figyelembe, így ha egy csapat eljutott egy bizonyos számú győzelemig, az utolsó helyeken már nem is kellett vívni. Ez alkalommal viszont igen. A döntő ütközetben 4-3-ra vezettem, aztán mégis kikaptam, később pedig lelkileg összetörve a bronzmeccset is elvesztettük a sokkal pihentebb svájciakkal szemben.

Egyéniben sem jött össze a várt eredmény. A döntőben úgy alakultak az eredmények, hogy ha az egyik német ellen nyerek, én vagyok az olimpiai bajnok: 4-4-nél tiszta tust adtam, az asszóvezető viszont azt mondta, hogy állj után történt. Aztán hármas holtverseny volt, az újravívásoknál pedig már nem úgy történtek a dolgok, ahogy szerettem volna.”

Kulcsár Győző tehetsége az OSC-ben bontakozott ki, kifinomult pengevezetés, kiváló védekezés és eredményes riposztkészség jellemezte vívását. Visszavonulását követően a szövetség főtitkára volt, majd 1980-tól a válogatott kapitányaként tevékenykedett. Ezt követően az olaszországi Vercellibe szerződött, másfél évtizeden át dolgozott a Milánó és Torino közötti kisvárosban, több tanítványa került be az olasz válogatottba.

“Amikor elkezdtem a munkát, meg kellett értenem, hogy mást várnak tőlem, mint amire gondoltam. Én eredményekről érdeklődtem, ők pedig azt mondták, az a feladatom, hogy a gyerekeket ott tartsam, olyan programot állítsak össze, hogy legközelebb is eljöjjenek. Hasznos tapasztalat volt, más kérdés, hogy aztán szívesen jártak edzésekre, és ennek következményeként sok későbbi olimpiai bajnok került ki a klubból. Nem tudom, hogy tudatosan csinálták-e, de az biztos, hogy a szülők elhozták a gyerekeket a vívóterembe, örültek, hogy ott vannak és nem mást csinálnak ellenőrizetlenül. Pedig arrafelé is ki voltak téve a fiatalok egyéb csábításoknak, sőt.”

Kulcsár a sydney-i olimpia után tért haza, a Budapesti Honvéd vívószakosztályának a munkájába kapcsolódott be, majd 2006-ban a párbajtőr-válogatott kapitánya lett. Az itthoni szerepvállalással összefüggésben úgy fogalmazott, nem tudatosan alakította így, de valahogy 15 évente fordított egyet az életvitelén.

“Hazajöttem, de a család egy része kint maradt. Én most is mindig úgy utazom oda, mintha hazamennék. Valahogy rendszerint elterjed a hír, hogy érkezem, és este kilenckor már együtt ülünk egykori tanítványokkal, ma már családanyákkal, családapákkal, és az emlékeket idézgetjük fel.”

Kulcsár Győző jelenleg a párbajtőr-válogatott szövetségi kapitánya, nagy szerepe volt Nagy Tímea Sydney-ben és Athénban szerzett két olimpiai bajnoki címében.

Kulcsár Győző:

Születési idő, hely: 1940. október 18., Budapest
Sportág: vívás (párbajtőr)
Klubjai: Újpesti Dózsa, MEAC, Vasas SC, OSC
Legjobb eredményei:
– olimpiai bajnok (egyéniben – 1968, Mexikóváros, csapatban – 1964, Tokió; 1968, Mexikóváros; 1972, München), olimpiai bronzérmes (egyéniben – 1972, München; 1976, Montreal)
– világbajnok (csapatban – 1970, Ankara; 1971, Bécs; 1978, Hamburg), – világbajnoki ezüstérmes (csapatban – 1969, Havanna; 1973, Göteborg),
– világbajnoki bronzérmes (csapatban – 1963, Gdansk; 1967, Montreal; 1974, Grenoble; 1975, Budapest)
– tízszeres magyar bajnok, egyszer egyéniben, kilencszer csapatban;
– háromszor, 1968-ban, 1971-ben és 1974-ben az év vívój

A hazai sportági szövetség főtitkára (1979/1980), szövetségi kapitány 1980-tól, majd másfél évtizeden át, 2001-ig edző az olaszországi Vercelliben, azóta edző itthon a Honvédban, illetve a párbajtőrözők szövetségi kapitánya 2006-tól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik