Sport

Éremeső Bécsben, rekordot döntöttek a magyarok

A 13 fős magyar válogatott hét éremmel - két arannyal, három ezüsttel és két bronzzal - az éremtáblázat első helyén végzett a vasárnap zárult bécsi cselgáncs Európa-bajnokságon.

A sportág történetének 59. kontinenstornáján rögtön a nyitónapon három dobogós helynek örülhettek a Ferry Dusika Sportcsarnokba kilátogatott magyar szurkolók. Ungvári Miklós (66 kg), Csernoviczki Éva (48) és Karakas Hedvig (57) révén két ezüst- és egy bronzérem volt a csütörtöki termés. A címvédőként indult Ungvári a vb-ezüstérmes spanyol Sugoi Uriartéval találkozott a fináléban, aki kizárólag a védekezésre és a lendület megtörésére koncentrált, míg az MTK-Erzsébetváros 30. évében járó versenyzője ment előre, és kezdeményezett. Az összecsapás értékelhető akciót nem, csupán öt intést hozott, ebből hármat a magyarnak, kettőt a riválisnak ítélt a bíró, aki így vazaarival győzött. A spanyol dzsúdós hatalmas füttykoncert közepette hagyta el a tatamit. Ungvári 2005 (Rotterdam) és 2008 (Lisszabon) után harmadik Eb-ezüstjét nyerte.

Pénteken tovább “fényesedett” a magyar mérleg, miután a 70 kg-os Mészáros Anett arany-, Ungvári Attila (73) pedig bronzérmet szerzett, előbbi – a Honvéd-Kipszer 22 éves versenyzője – a magyar cselgáncssport 12. Európa-bajnoki címét érdemelte ki. A világbajnoki második Mészáros a döntőben az Európa-bajnok szlovén Rasa Srakával mérkőzött, aki 2-1-re vezetett kettejük eddigi három párharca után. A negyedik összecsapáson 2:20 perc elteltével a magyar ippont érően dobta el riválisát, ám ezt a bírók még nem adták meg, tíz mp-cel később viszont már egyértelmű volt Mészáros válldobása, amellyel véget vetett a küzdelemnek.

Szombatra is maradt arany, ezúttal a 78 kg-osoknál újonc, mindössze 19 esztendős, 78 kg-os Joó Abigél diadalmaskodott – a díszvendégként kilátogatott Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenlétében -, míg a legnehezebbeknél (+100) Bor Barna ezüstérmet nyert. Az idén 70-ből 78 kg-ba felment Joó – aki mindössze harmadik nemzetközi versenyét vívta új súlycsoportjában – ipponnal verte az osztrák Nadine Pichlert, az ukrán Marina Priscsepát és a francia Lucie Louette-t is, majd a döntőben jukóval bizonyult jobbnak a világbajnoki címvédő holland Marhinde Verkerknél.

A magyarok minden idők legsikeresebb Eb-szereplését mutatták be az osztrák fővárosban, ahol 44 ország 297 dzsúdósa lépett tatamira, és örömüket még az sem halványította el, hogy a vasárnapi csapatversenyben a címvédő, de tartalékos magyar férfi válogatott egy vereséggel búcsúzott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik