Poszt ITT

Helló, nyomulós nőgyógyászok, nyálcsorgató tanárok, taperoló kis mocskok

„Me too”, „én is”, posztolják nőtársaim a Facebookra, és talán most először van értelme bedőlni a birkaeffektusnak.

A Harvey Weinstein-ügy átlépte az ingerküszöböt itthon is, magyar színésznők is beszélni kezdtek az őket hatalmi helyzetből zaklató férfiakról, természetesen a virtuális térben is megjelent a téma, hogy virtuális személyiségeink virtuálisan kommunikálhassák virtuális véleményüket (ami, csak remélem, hogy nagyjából átfedésben van a valós véleményükkel).

„Me too”, „én is”, posztolják nőtársaim a Facebookra,

úgymint „én is” szexuális zaklatás áldozata vagyok,

és első ránézésre, mint minden facebookos „másold ki és posztold te is, ha…” őrület, ez is birkaeffektus, így enyhén irritáló; túl sok volt az értelmetlen, édibédi, bugyuta, lelkiismeretünk megnyugtatásán kívül semmire se jó változat ebből.

A Facebook hajnalán

posztoltuk a bugyink, a melltartónk színét, aztán hogy „én a konyhapulton szeretem”, mármint letenni hazaérvén a kistáskámat,

de a lényeg persze épp az enyhén pajzán felhang volt. Ami aztán a figyelemfelkeltő volta miatt kérdéseket indukált, és a fene nagy titokzatosság, ahogy szokott, visszaütött, és kisiskolás leánycsínnyé silányította az eredeti célt, ami általában valami női egészségügyi téma volt, mellrákszűrés, méhnyakszűrés, mert ha kiposztolod a facséra, akkor persze máris egészségtudatos lettél, még ha történetesen életedben nem látott is nőgyógyász. Vagy lecsillagozzuk a BKK-t, meg most ugye a KFC-t, de két hét múlva ugyanúgy alázatos fizetővendégek vagyunk.

A mostani „én is”-láz is hasonlít a fentiekhez működésében, az már egyéni ízlés dolga, hogy nekem speciel belesajdul a stílusérzékem, ha valakibe annyi eredetiség sem szorult, hogy ne egy copy-paste szöveggel osszon meg magáról valamit egy ennyire húsbavágó témában. De van itt valami mégis.

Ahogy elolvastam három-négy korai adaptáló barátnőm Facebook-posztját erről, az első reakcióm az irritáltság volt, de a második rögtön az, hogy „atyaég, vajon mi történhetett vele, de jó, hogy velem nem volt semmi!” Aztán egy pillanattal később

engedett a tudat rosszul záró fala, ahová bezártam azt a sok-sok furcsa, zavarba ejtő élményt,

amiről csak utólag tudatosult, hogy mi történt ott, hogy az mi volt. Hogy az ösztönös rettegés, a lobogó szégyen mit jelentett. Hogy igen, „én is”, hát persze, és ez a „hát persze” a legsúlyosabb ebben az egészben. Ez a „hát persze”, amiről szól a Weinstein-ügy, és amiről beszélnünk kell.

Hogy annyira mindennapos a zaklatás, hogy úgy kell magam emlékeztetni, hogy helló, ez amúgy nem volt rendben, nagyon nem, csak annyiszor ért már ilyen az utcán, a villamoson, szórakozóhelyen, iskolában, nőgyógyásznál (!), hogy eltompultak az érzékeim. De olyan ez, mint a parázs, kis levegőt kap, már lobban, úgy jön vissza egy pici emlékeztetőtől az egész emlék teljes erővel, mintha öt perce történt volna.

A négyeshatos dörgölőző szatírjai. A nagyfiú elsőben, aki kettőnkre zárta az osztálytermet, és lenyomott a tanári asztalra. A prof, aki bemutatkozásnál a nevemnél hamarabb kérdezte meg, hogy van-e barátom.

Az összes paraszt a Mori’-ba, aki úgy nyúlt alám, hogy épp csak nem csekkolta a méhszájamat.

Apropó méhszáj: a nőgyógyász, aki, miután súlyos tízezreket fizetek a privát ellátás biztonságáért, minőségéért, adekvátnak gondolta huncutul többször megkérdezni, hogy megmutassa-e a hüvelykúp használatát.

Az egyik súlyos vetülete a mostani Fb-posztviharnak tehát ez a „hát persze”, a másik pedig a puszta tömegesség. Ez csak a közösségi médiában aktív publikum. Csak azok, akik nem sérültek akkorát, hogy ne merjenek, vagy akik már dolgoztak azon, hogy képesek legyenek megnyilvánulni. Csak azok, akiknek már tele a hócipője. Hányan lehetnek a mélyszegénységben élő, internetet hírből sem ismerők között? Hányan a friss áldozatok, akik még bénultak a sokktól? Hányan, akiket jelenleg is zaklat a magasságos, hatalmi helyzetben lévő?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik