Poszt ITT

Lőrinc előtt Viktor 

Földanya havának, Szent Mihály havának ötödik napja nagy és jeles ünnep: Viktor és Lőrinc nevenapja.

Elöl Viktor, mögötte Lőrinc, így helyes.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc miatt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének különleges együttállása szeptember ötödike. Ilyenkor évről évre teljes joggal együtt emlegetjük őket.

Tavaly Jaroslav Hašek (Gyakornokhalál a Kobkán-cégnél) írását ajánlottuk köszöntésként, idén Szabó Lőrincre esett választásunk, hiszen a költő a Lóci óriás lesz versének alábbi sorában váteszként jósolta meg a felcsúti polgármester 2017-es szárnyalását.

Jössz le rögtön a gázresóról?

E látomásos költészet és a névnap kapcsán muszáj emlékeztetnünk arra, hogy Lőrincet igen könnyű összefüggésbe hozni a babérral (laurus), a dicsőséggel, noha szeptember ötödike a hagyomány szerint egyértelműen „rontónap”.

A naptárunkban Viktor (győző) már megelőzi ugyan, de a nép egyértelműen Lőrinc-napként tartja számon a mait. Ilyenkor minden az időjárás változására utal, és bár a dinnyeevést jobb elfelejteni, az eső jó szőlőtermést ígér, ami a borászatai miatt egyáltalán nem mellékes Felcsút polgármesterének.

Orbán Viktornál híresebb Orbán Viktorról nem tudunk, de a felcsúti Mészáros Lőrinc csak második a sorban, hiszen utcát, iskolát nem a polgármesterről neveztek el, hanem az 1466. szeptember ötödikén, tehát éppen Lőrinc névnapon született Mészáros Lőrincről, aki Dózsa György seregében, ceglédi papként lett alvezér. Serege 1514 júliusában Bihar város ostromakor, a Tomori Pállal vívott csatában megsemmisült.

Ő fogságba esett, máglyán végezte.

Hogy ne legyen ilyen szomorú a vége posztunknak, inkább számoljunk: 2017-ből már csak 117 nap van hátra. Ennyi ideje van mindenkinek, hogy még idén megsokszorozza vagyonkáját, és ne üljön a babérján, hanem babérkoszorús pénzköltővé nemesedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik