Young woman is afraid of strong man
Poszt ITT

Ezért közlekedem fényes nappal is paprikaspray-vel Budapesten

Haszon Zsófia
Haszon Zsófia

újságíró. 2017. 08. 04. 16:24

"Szedtem a lábam, hogy a lehető legkevesebb esélye legyen beváltania az ígéretét, miszerint kitapossa a belem, és szétb@ssza az arcom." Meneküljünk? Ez a jó módszer?
Korábban a témában:

Másfél éve élek Budapesten, és lehet, felelőtlen vagyok, de néhány nappal ezelőttig fel sem vetődött bennem, hogy önvédelmi eszközt kézközelben tartsak, ha A-ból B-be mászkálok a városban. Jó, megesett, hogy lapult a táskámban paprikaspray, de csak mások (főleg a barátom) megnyugtatása végett. Persze pont annyit ért, mint halottnak a csók: behajítottam a hátizsákom aljába a kis flakont, aztán jó napot kívánok.

Ma viszont felszerelkezve jöttem dolgozni.

Kezdődő paranoiámnak eredendően semmi köze F. Kingához, akit csütörtökön délután munkából hazafelé menet két őrült megvert az 1-es villamoson, de a párhuzam megalapozott, mindjárt meg fogják érteni.

Amikor olvastam a kereskedelmi asszisztensként dolgozó lány történetét, összeugrott a gyomrom, a közelmúltban ugyanis kétszer is előfordult, hogy dühöngő emberektől kellett rettegnem Budapesten.

Az első a reggeli órákban történt, a hetedik kerületben. Gyanútlanul elsétáltam egy hátulról teljesen normálisnak tűnő nő mellett, aki, ahogy a látóterébe értem, torka szakadtából üvölteni, szapulni kezdett. Rá se néztem, hozzá se értem, az égvilágon semmit nem tettem, pont mint Kinga.

Borzongató volt, ahogy míg el nem tűntem a szeme elől, ocsmányságokat kiabált utánam.

Hátranézni, visszaszólni, reagálni nem akartam, a közönyösséget tartottam a legbiztonságosabbnak. Inkább szedtem a lábam, hogy a lehető legkevesebb esélye legyen beváltania az ígéretét, miszerint „kitapossa a belem, és szétb@ssza az arcom”.

Egy időre kiborultam, de ekkor még nem vettem túl komolyan a dolgot. Persze, értem én, vannak alkoholisták, drogosok, pszichiátriai esetek, de mit lehet tenni, köztünk élnek, előfordul az ilyen. Szinte el is felejtettem az atrocitást, amikor majdnem szóról szóra ugyanez történt.

A helyszín a Jászai Mari tér, este kilenc. Most is csak annyi volt a bűnöm, hogy sétáltam. Egy ötvenes részeg nő méterekről kiszúrt magának, majd óbégatni kezdett. A stratégiám nem változott, haladtam tovább, mint aki se lát, se hall, reménykedve, csendesül az indokolatlan harag. Tervem nem vált be. A trolimegállóban utolért az oldalán valami fickóval.

Émelyegtem az idegességtől, de nem néztem a hátam mögé, csak tűrtem a nyilvánvaló a provokálást.

A megállóban álló húsz ember semmit nem mert szólni, tenni végképp nem. Gáz? Lehet, de valójában megértem őket. Végül is a szó szoros értelmében véve nem bántott a nő, viszont magán kívül volt, veszélyesnek tűnt. Ráadásul ott volt mellette a társa.

Úgyhogy a gázspray marad, mert csupán a csillagok szerencsés állásának köszönhető, hogy jött a troli és nem történt baj.

Pedig nem csináltam semmit, pont úgy, ahogy F. Kinga.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.