black pistol and cartridges on a black wooden table
Poszt ITT

Karafiáth: Felcsörgetett hajnalban, hogy segítsek, lelövi a szerelmét, mint a kutyát

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2017. 06. 15. 16:27

Lőtereket telepítene iskolákba a kormány. Nem lehetne inkább halastavat? S repteret?
Korábban a témában:

Nahát, ez egy új sport: bedobunk valamit a közbeszédbe, amit előzetesen át se gondoltunk, de hatalmi alapon megoldható, aztán gyáván és ügyetlenül védekezünk. „A szándékos politikai hangulatkeltésekkel és hatásvadász szlogenekkel ellentétben a sportlövészetnek semmi köze az agresszióhoz, erőszakhoz. A sportlövészet olimpiai sportág, akárcsak a foci, kosárlabda vagy az úszás” – írják a Kliktől.

És igen, tény, hogy a sportlövészet alapvetően nem az agresszióhoz, az alantas indulatok (teszem azt düh és bosszú) kiéléséhez kapcsolható, nem arról szól, hogy sportlövő vagyok, tehát ha valaki beszól, azt egyszerűen lepuffantom.

Mint ahogy a vívás sem azt üzeni, hogy ha nem tetszik, aki dumál, abba beleszúrom a kardom, illetve azt sem sugallja, hogy esetleg régimódi lovagias ügyeket intézzünk el kardélre hányással.

De tegye fel a kezét, akinek mégis beugrik a lövésről valami ilyesmi?! Aki nem gondol például arra, ami olyan hét éve Pécsett történt. A fegyvertartási törvényt is ekkor, 2010-ben szigorították, miután egy pécsi egyetemista többeket le akart lőni a sportpisztolyával. Érdekes és bizarr módon a Jobbik nem sokkal ezután hozakodott elő azzal (és nyilván sokkolt), hogy otthon tartható fegyverrel szállna szembe a támadókkal, azaz a párt a fegyver megszerzését szigorúbb, a tartását viszont enyhébb feltételekhez kötné. (Nincs bizonyíték arra, még Amerikában sem, hogy ennek számottevően bűnvisszatartó ereje lenne. Arra viszont jó, hogy megágyazzon baleseteknek, visszaéléseknek.) A Magyar Sportlövők szövetsége is felszólalt akkoriban, hogy ne keverjük a sportlövészetet az önvédelemmel.

Oké, nem keverem, én tényleg nem. De azért mindannyian hallottunk már tragédiákról.

Shooting with a pistol. Man aiming pistol in shooting range.
Fotó: Thinkstock

Egy németországi ismerősöm családjában történt az alábbi eset. Édesapja a párnája alatt tartotta a töltött fegyvert. (Most ne firtassuk, hogyan jutott hozzá.) Hogy miért? Mert egyszer betörtek hozzájuk, miközben a család aludt. A tolvaj vitte, amit tudott, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Az értékek eltűntek, a borzalmas érzés viszont maradt: a családfő nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy a tolvaj, ha esetleg felébredtek volna, kárt tesz a családban. Nem szólt senkinek, nem akarta feleslegesen sokkolni a famíliát. Igen ám, de arra nem számított, hogy a gyerek – ismerősöm kisöccse – bejön egyszer, csak úgy a hálóba, és rátalál a fegyverre. És a gyerek játszik, fegyveres rendőr lesz, katona lesz, a rend őre. És elég volt egy rossz mozdulat.

Egy másik ismerősöm – a sztorim van vagy tizenöt éves – remek sportlövő volt, aztán bekattant.

Szerzett éles lőszert, és azzal csörgetett fel hajnali négykor, hogy segítsek megtalálni a rohadék szerelmét, lelövi azt a szemetet, mint a kutyát.

Lehiggasztottam, a részegség bizonyos fázisában könnyen fenyegetőzünk és ragadtatjuk magunkat megengedhetetlen dolgokra, de nem mondom, hogy pár percre nem ijedtem meg nagyon. Most is megértem azt a szülőt, aki csípőből úgy reagál, hogy azonnal kiveszi a gyermekét a suliból, ha ott bevezetik a lövészetet.

Mert rögtön felvetődik: ki fogja felmérni, hogy ki mehet sportlövőnek? Olyan jól állunk iskolai segítőkben, ugye? Minden intézményben hemzsegnek a szakemberek, iskolapszichológusok hordái vonulnak a folyosókon, alig lehet lepattintani őket. Nem fásulnak el, nem égnek ki a pedagógusok, remekül kezelik az iskolai bántalmazást is, teszem azt. Nincs kiderítetlen eset, nincsenek megnyomorított lelkek, a mentálhigiéné őrei lesben állnak. Mert oké, esetleg kirendelnek szakembereket az elején, hogy megállapítsák, ép pszichéjű gyerekeket vesznek be a csapatba. És az is frusztráló, és további froclizásra okot adó, ha nem vesznek be, sőt, ha esetleg rád sütik, hogy labilis vagy, kattant vagy, nem menekülsz a kortárs cikizéstől. Akarunk még több lelkileg megnyomorított gyereket?!

Perfect shots
Fotó: Thinkstock

A Klik másik védekezése is elég gyengus – miszerint csak felmérik az igényeket. Ha ezt tennék, miért kimondottan a lövészettel kapcsolatban kérdezősködtek? Nincs más – például kevésbé költséges, kevésbé veszélyes – sport, amit űzhetnének a nebulók? Hozzátették még: „a kormány szándéka felmérni, hogy mekkora igény mutatkozik ezzel a sportággal kapcsolatban, melyet szabadon választható (tehát senki számára nem kötelező) szakkör keretein belül gyakorolhatnának azok a gyerekek, akik kedvet éreznek hozzá… Amennyiben az iskolák, illetve a diákok igényt tartanak rá, a sportlövészethez megfelelő helyszínt minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a legnagyobb körültekintéssel, és a biztonsági feltételeknek megfelelve kell kialakítani” – zárul a közlemény. És ha az iskolák arra tartanának igényt, hogy helyben lehessen síelni? Építenének az udvarokra dombot, ahogy építettek egyet Debrecenben?

Vagy, hoppá, egyesek nagyon szeretik a magángépeket, nem lehetne az iskolákba bevinni a vitorlázó repülést is? Van hely, nem?

Sőt, adjunk lehetőséget a sporthorgászoknak is, mesterséges tavakat a kémialabor helyére! Nem probléma, hogy az iskolák többsége még a napi testnevelést is alig tudja megoldani.

És különben is: mit jelent a nagy igény? Kinek az igénye számít? Öt igény, ha megfelelő ember kéri, megfelel? Persze a költséges hobbik országában minden lehet. Különös, hogy a foci mellett egyáltalán más sportág is szóba jöhetett. Egyelőre nem sikerült rájönnöm, melyik politikusunk szenvedélyes sportlövész.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.