Poszt ITT

Egri Viktor: A becsület bajnokai

Attól, hogy valaki jól úszik, vív vagy fut – bármennyire is hajlanánk rá, hogy kövessük – nem biztos, hogy egyben erkölcsi példaként is elénk állítható. Pedig – ahogy a vízből kiemelkedve, mosolyogva a levegőbe csap és egyszerre dobban meg bennünk az összetartozás sámándobja, miközben brillként csillogó cseppek szántják körötte a levegőt; vagy, ahogy kardjával beleszeletel örömittasan a zuhanó sisak mellett a légbe, és mintha ezzel mindannyiunknak egyenlő darabot aprítana az örök büszkeség tortájából – az ég belénk, igen.

Jó múltkor hihetetlen iramban rohanva elérte a buszt egy alak, aki aztán kizsebelte egy utastársát. Egy másik orra előtt viszont bezárta az ajtókat a sofőr. Akik nem elég fürgék ahhoz, hogy elérjék a tömegközlekedési eszközt, még soha nem lopták el az általuk el nem csípett járművön döcögők pénztárcáját. Ebből azt a következtetést levonni, hogy, akkor a lassabbak (kevésbé jól úszók, mindig a találati felület mellé szúrók) sokkal tisztességesebbek volnának, mégis elhamarkodott lenne.

Esetleg csak lehetőség kevésbé kínálkozott a számukra. Amíg reprezentatívnak számító kísérlet nem igazolja, hogy szignifikánsan egyenes vagy – ez esetben – inkább fordított arányosság létezik a sportbeli képességek és a becsületesség között, ilyesmi nem jelenthető ki.

Ha ez megtörténne, egy-egy olimpiai játék egyből egyszerűbbé tenné a bűnöző hajlamú, megbízhatatlan alakok kiszűrését. A nézőtéren csupa bűnügyi szakember meresztené a szemét, ahogy mostanság a menedzserek figyelik a sportolókat. Ez egyben akár kevésbé értékessé is tehetné a világcsúcsokat és aranyérmeket is. Esetleg a gátlástalanok szándékosan titkolnák el adottságaikat. Antidoppingolnának. Az antidopping-vizsgálatok nehézségeiről itt külön nem értekeznék, de kétségtelen, hogy tiszta vizeletek helyett igyekeznék a résztvevők teljesítményfokozóval teli mintával megtéveszteni az ellenőröket.

Persze, lehet, hogy ez nem így lenne, mert mi szégyellni való is volna azon, ha valakiről kiderül, hogy betegesen csal, de mellette mégiscsak ő a leggyorsabban pillangózó, vagy legtöbb súlyt felemelő ember a világon.  Amúgy is minden szentnek maga felé hajlik a keze, a mellúszás pedig gyakorlatilag ezt meg is követeli ütemesen. A mérleg két serpenyőjébe kerültek értéke nehezen összevethető. Attól persze, mégis inkább vele reklámozná hamisított adatokkal propagált luxusautóját a gyártó, mint a becsületesek paralimpiáján dicső utolsó pozíciót elcsípő Teréz anyával. A kevésbé jegyzett -még csak statisztikai torzításra sem igazán képes- forgalmazók járművei maradnának az utóbbinak.

Erkölcsi ügyekben mégiscsak erkölcsi diadalokat elért embereket érdemes követni. A becsület olimpiai bajnokait viszont nehezebb felismerni, gyakran még csak dobogóra sem állítják őket, hogy villogó aranyéremmel a nyakukban, és fejük felett babérkoszorúként tekergő himnusszal megríkassanak minket.

A meg nem kapott jutalomból nem gazdagszanak meg, a rájuk nem szakadó népszerűséggel nem élnek vissza. Nem használják sem politikai, sem anyagi haszonszerzésre.

Könnyű nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik