New York, 2016. április 22.
Áder János köztársasági elnök aláírja a párizsi klímaegyezményt az ENSZ New York-i székházában 2016. április 22-én. A történelmi jelentőségűként értékelt éghajlatvédelmi megállapodás központi célkitűzése a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval két Celsius-fok alatt tartása és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése. (MTI/EPA/Justin Lane)
Poszt ITT

Nyílt levél Áder Jánoshoz, Magyarország köztársasági elnökéhez

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor

újságíró, haditudósító, író. 2017. 04. 10. 16:56

Korábban a témában:

Tisztelt Uram,

mint azzal bizonyára tisztában van, komoly tömegtüntetések zajlanak az országban a kormány álltal meghozott törvények ellen, melyek ellehetetlenítik a CEU működését és rengeteg civil szervezet finanszírozását hazánkban.

A teljes társadalmi kontroll megszerzésén kívül nem teljesen látható, milyen célt szolgálnak ezek a törvények, ami azonban bizonyos, hogy a magyar köztársaság van veszélyben.

Elnök úr! Ön egy konzervatív ország, konzervatív elnöke. Azért írom ezt le így, hogy legyen tisztában az Ön felelősségének a súlyával. Ha aláírja ezeket a törvényeket, akkor az egyetemek autonómiája, a társadalmi átláthatóság sérül, újra megkezdődik a köztársaságunk elorosziasítása.

Szent István óta ez a nemzet a Nyugat és Európa mellett ontotta a vérét, hogy hová tartozunk évszázadok során sem sikerült kiverni az emberek lelkéből, tűzzel és vassal sem. Magyarország Európa része, nem az orosz érdekszféráé, legkevésbés sem az orosz birodalommé.

Azokról, akik ezzel szembe mentek, vasököllel mondott ítéletet a történelem.

Ennek a súlya nehezedik most Önre, az, hogy hogyan ítéli meg a jövő nemzedéke az Ön személyét.

A rengeteg pénzharácsolásban, politikai manőverben egyre inkább elsikkadni látszik, hogy ebben a mi kis hazánkban negyven év múlva is fognak még élni, lesz utókor. Isten irgalmazzon nekünk, ha a jövendő generációk jövőjét váltjuk aprópénzre és múlandó politikai haszonra.

Ön a nemzet szimbóluma, a múlt és a jövendő őre. Elszámolással tartozik minden eljövendő generációnak, aki utánunk jön. Én nem tudnám vállalni ezt a felelősséget, de Ön mértékadó államférfi, és meggyőződésem, hogy csak és kizárólag a nemzet érdekében cselekszik.

Kérem Önt, hogy legyen tisztában történelmi felelősségével, és ne írja alá ezeket a törvényeket.
Ne adjon teret a magyar köztársaság eloroszítására, a diktatúra kiépítésére. Tudja, hogy mi a történelmi feladata.

Tudja azt is, hogy akik tegnap tüntettek a parlament előtt, nem ügynökök, nem fizetett provokátorok és nem külföldiek – egyszerű magyar emberek voltak, akik féltik az országukat és a gyerekeik jövőjét.

Sokan vonultak ki, nem gyűlöletből, de aggodalomból. Rossz felé halad az országunk. Ezt az irányt pedig jelenleg csak Ön tudja korrigálni.

Egy konzervatív ország konzervatív köztársasági elnökeként Önnek a nemzet érdekét kell a legfontosabbnak tartania. Ez a nemzet pedig véres történelmével elégszer adta biztosítékát, hogy nem kellenek orosz törvények neki, nem kell az orosz befolyás. Európaiak, magyarok vagyunk.

A történelem figyeli és ítéletet fog mondani Önről elnök úr! Jelentős államférfiként ennek a nemzetnek a sorsa van most a kezében. Legyen ezzel tisztában, ha Ön elé rakják ezeket a törvényeket.

Fotó: Berecz Valter
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.