Poszt ITT

CEU-tüntetés: a nyugodt erő fellépése vagy tüntibündi bulika?

Pro és kontra: munkatársaink arról, milyen volt az egyetem kicsinálása ellen tiltakozók vasárnapi tüntetése. Hatásos? Unalmas? Jó hangulatú? Idegesítő? Kollégáink véleménye radikálisan különbözik.

Fidesz-fegyverrel nem lehet Fideszt verni

Tüntetés volt vasárnap a CEU-mellett. Több ezer ember vonult egyszerre, magyar, nem magyar, gyerekkel, kutyával, biciklivel, integettek az ablakban nézelődő idős néniknek. Nem is olyan régen láttunk már hasonlót, amikor a Római-partért tüntettek. Kellemes vasárnapi sétának tűnt az is, pedig ott is több ezren álltak ki egy ügyért.

Ami ebben a két tüntetésben közös, hogy egyrészt mind a két ügyben a héten várható döntés, másrészt, hogy se a belvárosi, se a római-parti tüntetésen nem volt kurvaanyázás, Orbán-takarodjozás.

Jó ez?

Szerintem igen. Pedig Fradi-meccseken nőttem fel, néha még egy-egy szurkolói megmozdulásra is elmentem. Nem mondok meglepőt: ezeken a rendezvényeken kevesen voltak kutyával és kisgyerekkel, és nem sok sajtóban idézhető mondat hangzott el ilyenkor. Itt viszont nem az RTL Klub 11:30-as meccsközvetítési időpontja vagy a vénaszkenner használata ellen volt a tüntetés, hanem a szabad oktatásért, egy egyetemért, amit megpróbálnak ellehetetleníteni.

Márpedig egy ilyen ügyért szerintem csak így lehet kiállni. Hülyén nézett volna ki, ha feketepólós emberek habzó szájjal szidták volna Orbánt az egyetemi tanárok mellett.

Ezért az ügyért így kellett tüntetni. Jól látszott, akik ott voltak, azért voltak ott, mert hisznek ebben az egészben, nem küldte őket senki, maguktól mentek.

Azt nem tudom, hogy mennyi eredménye van egy ilyen békés tüntetésnek. A netadós demonstráció azt mutatja, van értelme. Ott se volt autófelgyújtás, de még csak anyázás se, mégis elérte a célját. Mert ami még ezt a nagyon magabiztos kormányt is képes megijeszteni, az a tömeg.

Az arroganciával nem lehet erre a Fidesz-KDNP-ra ráijeszteni, az-az ő fegyverük.

Azzal nehéz őket leverni.

Mázsár Tamás

CEU-ka, bulika

Tüntibündi bulika volt. Ezzel a tudattal mehetett haza mindenki, aki részt vett a CEU védelmében rendezett vasárnapi megmozduláson. Fesztiválhangulat uralkodott Budapest utcáin, a menetet felvezető autóból zúgtak a dalok. Vétek lett volna kihagynia a rendezvényt annak, aki rajong a 2000-es évek slágereiért.

Szuper parti volt, épp csak azt nem lehet megállapítani róla, hogy ez egy tüntetés, amelyet azért rendeztek, mert a kormány lényegében bezárna egy egyetemet Európa közepén, 2017-ben. Mondom, nem kinyitna, hanem bezárna.

Méghozzá nyers erővel, a törvényhozáson egy nap alatt átverve. Ezzel a gengsztertempóval szemben csak erővel lehet felállni. Itt, ebben a politikai térben ezek a düh, indulat, felháborodás, eredmény nélküli rendezvények a Habony-világ ellenzéki házibulijának felelnek meg. Céljukat biztosan nem érik el.

Nincs tökéletesebb műsor Orbánék számára, mint egy „demokratikus piknik”, amelynek létezése önmagában cáfolata a rendszer autokratikus jellegének, hiszen a főváros szívében vonulnak a demonstrálók. Nincs elnyomás, nincs szétverés, nincs rendőrállam.

Ellenben az üzenőfal megtelhet az örömhírrel, hogy remek hangulatú eseményen vettünk részt. Ez biztosan jó hír az életforma-tiltakozóknak, de biztosan rossz hír Magyarországnak. Mert ha bármi igaz abból, ami a szónokok üzennek, az állásfoglalások mondanak, akkor ez az ország a semmibe siet.

Az úton megállítani csak erővel lehet, az örömóda nem kényszeríti majd meghátrálásra a kormányt.  A vártnál sokkal nagyobb tömegnek lehetett volna hatása, de nem lesz.

Egészen addig semminek, amíg tudomásul nem vesszük: a politikai tiltakozást nem kávézás, mozi, szigeti kocogás helyett találták ki szórakoztatóipari produktumnak. Arra van, hogy változást érjen el. Ehhez nem rongálni kell, hiszen láttunk már dermesztő erejű csöndet is Sándor Mária vezényletével. Az eszköz mindig lehet más, de katartikus pillanat biztosan kell.

Ahhoz viszont dühösnek kell lenniük azoknak, akik dühösek. Felháborodottnak azoknak, akik felháborodottak. 

Ha nem így lesz, még sokáig a mánk lesz a holnapunk.

Pető Péter


Ön szerint milyen volt a CEU melletti tüntetés?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik