Poszt ITT vélemény

„Ilyen csinos kis nő, és nem akadt egy férfi a horgára?”

Szomorkásra sikeredett idén a Házasság Hete. Nagy szerelmek hullottak atomjaira a napokban, és azon sem csodálkoznék, ha esetleg átneveznék a legfájóbb esemény – Timi búcsúja – miatt Távházasság Hetének a jövő évtől kezdve. És ezen a szép februári héten jött ki az a hír is, hogy a KDNP egész Európában betiltaná a melegházasságot.

A párt Brüsszelig kiált, odáig, ahonnan amúgy nem szeretnek semmit meghallani, sőt, de hát a házasság ugye nemzetállamokon átívelő ügy, és hogy veszi már ki magát, hogy szegény kis hazánk áll a többi melegházasságos ország között, hogy a Kárpátok bércei helyett csupa meleg házastárs vesz körbe minket?! Hogy fogjuk így megvédeni a saját hetero házasságainkat, mert ugye a rossz példa ragadós, a végén még felbomlik vagy ne adj isten meg sem köttetik az a sok házasság, mert a meleglobbi elintézi, hogy akkor is a saját nemeddel házasodj, ha kicsit sem vonzódsz hozzájuk.

Persze, a KDNP nem adhat ki olyan közleményt, hogy házasodjon minálunk, aki akar, hiszen ez a melegellenesség – hangozzék bármilyen borzalmasan – politikai arculatuk része. Ettől még nem lesz kevésbé gusztustalan még külön is hergelni a közvélemény erre fogékony részét, nem szép heccelni és kifigurázni, mindig kész közegben még egyet rúgni a melegekbe. A kezdeményezés magyar részét egyébként éppen az a Frivaldszky Edit organizálja, aki ezelőtt a KDNP által szintén támogatott abortusz betiltása ellen kavart, és aki alig pár éve áldásos munkásságáért arany érdemkeresztet is átvehetett. (Abortusz ügyben is “szép” a helyzet, gondoljunk csak a nemrég bejelentett pénzért vett kórházi abortuszmentességre.)

Azért ne higgyük, hogy csak nálunk virágzik a homofóbia. A Pink Cross, a svájci melegjogi szervezet igazgatója, Bastian Baumann azt állítja, csak az elmúlt három hónapban száznál több homofób indíttatású támadást jelentettek be a szervezet 2016 végén indított segélyvonalán. És ezek csak azok az esetek, amikről tudnak. (Hivatalos rendőrségi adat nincsen.) Vagy, ami konkrét támadás, tehát érdemes bejelenteni. Mert azokkal a megbúvó kis megalázásokkal, beszólogatásokkal, amikkel nálunk is csurig telítettek a mindennapok, már nem is érdemes foglalkozni.

Ismerősöm például – évek óta boldog leszbikus kapcsolatban él barátnőjével – szeretett volna beültettetni magának egy embriót. (Azóta sikerült!) Nos, amin keresztül kellett mennie, azt senkinek nem kívánom!

Több orvos nem vállalta, mondván, ők leszbikusoknak eleve nem.

Volt olyan megbeszélés, ahol a doktor negédesen mosolyogva kérdezte, hogy nem érti,

ilyen csinos kis nő, és nem akadt egy férfi a horgára?

Mit lehet erre mondani? Meg a sok jó tanács:

Mi lesz így a gyerekkel? Milyen felnőtt lesz belőle?! Ő is megfertőződik a nagy leszbikussággal!

Ha férfi, még rosszabb lesz a helyzet! Vagy a barátnő lelép, mert ezek ilyen szabadosak, mi a garancia, és ott marad egyedül! Ezért sem szabad nekik ilyesmit, ha jól belegondolunk!

Vagy volt, aki azt mondta, hogy ő lesz donor, ha a két csajjal együtt lehetnek. Mintha ők ugye azért lennének csak együtt, hogy a kéjes férfinemet szórakoztassák… Törvény szerint leszbikus pár nem jelentkezhet ilyesmire, csak egyedülálló idős vagy meddő nő. Tehát eleve le kell tagadni a másikat, és végig kell menni a súlyos vizsgálatokon (amik igen sokba is kerülnek), hogy vállalhasson a pár (azaz bocsánat, a leszbikus meddő vagy idős nő) gyereket. (Sokan kérdezik, hogy miért nem fekszik le egészen egyszerűen valakivel, és kész. De hát ez nem ilyen egyszerű. Tényleg nem.) Örökbe fogadni meg elvileg lehetne, de ezek a párok a lista legvégén állnak, és nemigen hallottam még sikersztorit, pedig figyelek.

Szóval a KDNP azért sok helyen nyitott kapukat dönget, nem kell sok, hogy a hangulat a melegek ellen hangolódjon, eléggé oda van hangolva amúgy is sajnos. Anya, apa, gyerekek, ilyen a jó család, másmilyen nem is lehet, írta alá Harrach Péter, a párt frakcióvezetője és Rétvári Bence alelnök a keddi sajtótájékoztatón. Magabiztosan, önelégülten, ahogy azt kell. El kell ismernie az uniónak is, hogy a házasság csak férfi és nő kapcsolata lehet. Ismerje el! Talán nullázzák le eddigi eredményeiket azok az országok is, ahol lehetséges melegházasság. Deklarálják mindenhol ezt a kirekesztő gondolatot. Micsoda időszerű gondolat. Épp most, mikor Norvégiában talán hamarosan a harmadik nemet is elfogadják, a hent, (’Ő’), mint ahogy ez Svédországban már működik is.

Egy tavalyi felmérés szerint a népesség fele ellenzi a melegházasságot, bár a melegek elfogadásának mértéke évről évre nő. No, nem a kormányzati szinten, emlékezzünk Orbán tavaly tavaszi, a portugál Expresso lapnak adott nyilatkozatának egy-két remek gondolatára:

Úgy véljük, hogy egy nemzet alapja a család, és ezt védeni kell. Világossá tesszük azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot. (…) A Polgári törvénykönyv szerint (…) a homoszexuálisok csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot. (…) Egy alma nem kérheti azt, hogy hívják körtének. (…) Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat.

Holott nem, nem csak ezt hívjuk családnak. Nagyon nem. Szerintem például igenis család a gyerektelen pár is. Család a két nő és az általuk nevelt gyerek.

És még sorolhatnám.

Hollandia és Belgium volt az első a melegházasság elfogadása – legalizálása – terén, és nem mondhatjuk, hogy a két nemzet azóta csupa melegek gyülekezete lett, és hogy hetero családot azóta senki nem akar alapítani. Azóta legalizálták a dolgot Angliában és Skóciában, Franciaországban, Luxemburgban, Írországban, Finnországban, Dániában, Grönlandon. Történelmi jelentőségű, hogy az USA legfelsőbb bírósága 2015 júniusában minden tagállamban legalizálta a melegházasságot, azzal indokolva, hogy ez az ember legszemélyesebb döntése. És jogunk van azonos neművel összekötni az életünket.

Tényleg nem tudom felfogni, miért kell kirekesztően gondolkodni. Azt még el tudom fogadni, hogy tiszteletben tartva a hagyományokat, a házasságot – szigorúan csak mint fogalmat! – valóban tartsuk még az eredeti, férfi-nő között létrejövő kapcsot lefedő szónak. De akkor legyen olyan bejegyezhető kapcsolat a melegeknek, ami pontosan ugyanannyi – és nem kevesebb, egy kicsivel sem – jogot ad, mint a házasság. Tehát lehessen örökölni, lehessen úgy gyereket örökbe fogadni, hogy mindkét felet ugyanannyi jog illessen meg. De nálunk nem erről van szó. Nem a fogalmon acsarkodnak, hanem legszívesebben kizárnának minden másképp élő és gondolkodó embert. Nem fog sikerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik