Poszt ITT

Nem a győzelem a fontos, hanem lefejellek, köcsög

Bólints, Tibi!

Olimpiahívő családban nőttem fel.

Nálunk az asztali áldás a Citius, Altius, Fortius volt, a rózsafüzért morzsolva az Aranycsapat tagjait soroltuk, a fali szőttesen pedig a „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!” felirat virított a kép alatt, amelyen Papp Laci épp elkente valakinek a száját a ringben. A nappaliban a falon a feszület mellett Pierre de Coubertin báró portréja függött.

Mi úgy tudtuk, hogy az ókori olimpiák idejére olykor még a háborúkat is szüneteltették.

Oké, persze, azóta sok minden megfurcsult az ötkarikás játékok világában: belerondított a politika, az üzlet, a dopping; a legutóbbi olimpiák szervezésének annyi köze volt Coubertin báróhoz, mint a KDNP-nek Jézus tanításaihoz, de még ez sem tántoríthatott el minket: a család négyévente lélegzet-visszafojtva várta a megnyitót, a világ élsportolóinak díszes kavalkádját.

Amit viszont vadonatúj elem, mondhatni, hungarikum: az olimpia megrendezéséről szóló népszavazás aláírásgyűjtő aktivistájának lefejelése.

Tételezzük fel, hogy nem PR-akcióról van szó, amely pusztán Zinedine Zidane sportemberi nagyságát kívánta megidézni (és a Jászain felállított stand szétrúgása sem a küzdősportokat népszerűsíteni hivatott promóakció volt),

de akkor hogy a büdös francba fér ez össze az olimpiai eszmével?

Tegye már fel a kezét, aki szerint a „nem a részvétel…” szellemiségéhez passzol a „ha nem értesz velem egyet, lefejellek, köcsög” filozófiája.

Akkor már szervezzünk olimpiát nekik, az agy nélkül születetteknek, és akkor ott lehetne szabadfogású pultszétrúgás, vak komondoron átlökdösés, fedett pályás népszavazási beadvány-leadás kopaszok közt, az ultrák pedig három hétig non-stop nyomhatnák az ustawkát.

Családom hősei, az olümpiai játékok elindítói most úgy forognak a sírjukban, mint valami csipeszes orrú szinkronúszó-válogatott. Csakúgy, mint a demokráciát kifundáló honfitársaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik