Csatornafedél (Csatornafedél)
Poszt ITT

Orbán-Putyin: avagy mi köze csatornafedélnek, ónos esőnek a demokráciához?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 02. 11:10

Hatalom, életérzés, morál. Én is, Te nem!
Korábban a témában:

Hogyan kezdi ki a demokrácia a demokráciát?

– tette fel a kérdést néhány éve Umberto Eco. Az európai irodalom filozófus-mókamestere már 1998-ban leírta (Hans Magnus Enzensberger alapján), miért kell lehegeszteni majd 2017-ben a szerzetesek világnapján a csatornafedelet, ha Budapestre jön Putyin, aki kap majd a magyar kormánytól 2,5 milliárdért „égi áldást”, ami valami módon, akkor is megkímélte Orbán Viktor utcáját, amikor mindenki más bukott, esett, kelt az ónos eső miatt.

A szerzetesek világnapján a világ legbefolyásosabb embere találkozik a legbefolyásosabb magyarral.

Putyin talán nem is tudja, nem is tudhatja, mekkora káoszt okoz Budapesten, milyen sokba kerül a védelme. Ilyen ügyekre nem ér rá, az orosz elnök dolga, hogy kiterjessze befolyását szinte a világ minden szegletébe, még az amerikai elnökválasztáson is megkapja, amit akar. Vállán ott a teher, márpedig minél nagyobb felelősséggel viseltetik valaki a világ iránt, annál nagyobb az esélye, hogy semmit sem tud a világról. Logikusan, így nő a távolság közte és azok között, akikért felelős.

Minél több valakinek a felelőssége, minél nagyobb az ellene irányuló merényletek esélye,

annál valószínűbb, hogy testőrök veszik körül és golyóálló autóba, helikopterbe, magánrepülőbe tuszkolják őket, hogy erődítményben laknak, és a nyílt tengerre járnak nyaralni.

(Umberto Eco: Gyufalevelek. Budapest, 2001, Európa Kiadó)

Tehát minél inkább eltávolodik népétől egy vezető, annál inkább óvni kell. A köznéptől, közpénzen. Ebből a helyzetből szinte lehetetlen győztesen kikerülni. Nincs épeszű magyarázat arra, hogy miért véd a köz valakit, aki alig tud róla valamit, így érdemben nem is védheti, mármint a közt. Egy demokratikus vezetőnek nincs miért félnie a néptől egy normális világban. Ha védeni kell, az nem normális világ. Annak a vezetésére normális ember miért vállalkozna, miközben állítólag ő maga is csupa érzelem, és nagyon szeretné, ha szeretnék. Ezt csak a híveitől kaphatja meg, ezért kell velük körbebástyáznia magát. A kör be is zárult.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.