rain flows down from a roof down
Poszt ITT

Gerlóczy: Özönvíz

Gerlóczy Márton
Gerlóczy Márton

író, publicista. 2017. 01. 09. 11:00

Az áram pucéran szaladgál a házak falában. Thaiföldről jelentjük.
Korábban a témában:

Tíz napja esik, hét napja szakad, és négy napja ömlik az eső. Miközben ömlik, szakad és esik is. Elázott minden, még a víz is. Ha a másfél literes műanyag flakont kitartom a háztetőről lefolyó vízsugarak alá, három és fél perc alatt megtelik.

Megszámoltam, volt időm, a teraszra boruló tetőszerkezetről negyvennégy vízsugár folyik lefelé, tehát három és fél perc alatt 70 liter esővizet tudnék hasznosítani negyvennégy darab másfél literes palack segítségével, és ez csak a ház egyik oldala, bele se merek gondolni, mi történik a másik oldalán.

Feltételezem, hogy ott is esik, szakad és ömlik a víz, merthogy mindenhol ömlik, a sziget egy hatalmas vízeséssé változott, az utak járhatatlanok, a villanypóznák kidőltek, az áram pucéran szaladgál a házak falában, mint egy neveletlen kisgyerek, az öböl pedig sárba öltözött, a sziget sarát vette magára. Az első napon még lehetett látni a távolban a tenger kékjét, azt a pontot, ahol a sár találkozott a tengervízzel, de aztán beterítette és minden barnás színű lett, mint az Atlanti-óceán az Amazonas vidékén. A barna víztömeg felett mintha sűrű pókháló feszülne át az égen, és a szél már nem a tenger sós illatát és ragadós váladékát, hanem agyagszagot visz, és az embernek az az érzése, hogy a sziget úgy tűnik majd el a vízben, mint a lassan felöntött instant kávé.

A macskák bundája, mint az elázott vatta, látni a gerincüket, mint a vízbe áztatott portörlő rúdját.

A pálmafák pedig csak állnak, ide-oda dobálják hajukat, mint a popsztárok, törzsük élénk bronz színben fénylik a víztől, és a vízen, mint az elgémberedett hátukkal házukban tekergő emberek, termeszek kapálóznak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.