EU-csúcs Brüsszelben
Poszt ITT

Fiala János: Orbán kinyitotta a zsebemben a bicskát

Fiala János
Fiala János

2016. 12. 19. 12:17

A múlt hét péntekén Brüsszelben egy sajtótájékoztatón a megszűnt Népszabadság tudósítóját, Halmai Katalint, arra kérte a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan, hagyja el a termet, mert nem képviselt semmilyen orgánumot.

Távozott a blogger.

A történet hírét vette Nemes Gábor, a Klubrádió tudósítója, aki elsőként a sajtófőnököt vonta felelősségre. Orbán Viktor miniszterelnök másfél percen át, rezzenetlen arccal figyelte, ahogy Havasi a vélt vagy valós protokollt, Nemes meg Halmai mundérját védte.

A kilencven másodpercnyi makacskodás alatt az esemény bennem valahogyan átalakult, és a House of Cards című sorozat egyik epizódjává vált.

Amikor a sajtófőnököt alakító ifjú előbb a miniszterelnököt alakító színészre nézett, majd azt kérdezte: van érdemi kérdése, amire azt válaszolta a Klubrádiós tudósítót alakító ember, hogy amíg nem kap választ az első felvetésére, addig nincs, egészen filmszerű volt.

A második felvetés, ami valamilyen Soros Györggyel volt kapcsolatos, amire azt a választ adta a forgatókönyvíró a miniszterelnököt alakító szájába, hogy az érintett távollétében nem kritizálunk, különösen, ha a Sorost képviselő művésznő nincs is már jelen, kinyitotta a zsebemben a bicskát.

A mozi feszültségét csak fokozta, hogy a megjegyzést az újságírókat alakító színészek pisszenés nélkül, némán tűrték.

A sajtótájékoztató-jelenet végén egy bekapcsolva „felejtett” kamera azt rögzítette, amint a miniszterelnököt játszó színész felvetette a sajtófőnökét alakítónak, hogy egy „lakossági fórum” keretében a Halmait alakító szereplő rendelkezésére állhatna.

Nevezett színésznő

– nem állt ellen, visszament, de

– a magánbeszélgetést nem teregette ki,

aminek következtében az a szellemi holdudvar, amihez tartozott, jól lebaltázta a háta mögött.

Tipikus magyar valóság.

A Kisvárosi Rock ’n’ Roll című mozi egy mindenkit maga alá gyűrő, saját családját is semmibe vevő maffiafőnökről szólt, akinek a feleségétől egyszer megkérdezte a lánya, hogy apja mikor köszönte meg utoljára a felszolgált teát, de a válasz csak hónapokkal – talán évekkel – később hangzott el, amikor a lány, bőrönddel a kezében éppen elhagyni készült a családi otthont. Atyja kérdésére, hova megy, annyit válaszolt: el.

Megdöbbent a főnök/apa.

Neki addig nem mondtak ellen. Várakozón nézett a nejére, de ő sem fogta a pártját, mi több, biztatta gyermekét. Erre lefagyott. Végső kétségbeesésben revolvert ragadott, ez azonban már csak egy játékszer volt akkor, és egy bábu magatehetetlenségével kellett át-és megélnie, amikor a lánya után szólt a neje: tizenöt éve.

Bevallom: nagyon sajnálom, hogy az első eset tényleg nem a Kártyavár egyik epizódja volt a Duna tévén, mert akkor (felség)sértés nélkül húzhatnám a vizes lepedőt mindazokra, akik megérdemlik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.