Poszt ITT

Meghalt Halász Judit – igaz vagy nem?

Valakinek a halálhírét kelteni ritka gusztustalan dolog, a kamuoldalak erre tesznek rá még egy lapáttal.

Szomorú hír, de tegnap este elhunyt Halász Judit

– olvastuk az Utca Emberei nevű oldalon. A hír gyorsan körbejárta a Facebookot.

Nem akarom elhinni!!!…Meghalt Halász Judit!!!…

Mi az igazság? tényleg meghalt Halász Judit?

– írták a posztokban.

Álhír

A hír azonban nem igaz, Halász Judit színész, énekesnő nem halt meg. Mindössze annyi történt, hogy egy kamuoldal a színésznő halálhírével szeretett volna nagyobb nézettséget generálni magának, ezért a Facebookon kezdték terjeszteni az álhírt, hátha valaki ráharap. Valakinek a halálhírét kelteni ritka gusztustalan dolog, a kamuoldalak erre tesznek rá még egy lapáttal. Legutóbb Dopeman és Lagzi Lajcsi halálhírét keltették, ezek sem voltak igazak.

Hogy mégis foglalkozunk ezzel az álhírrel (mégpedig a fenti címadással, amely nem véletlen), annak az az oka, hogy ismét szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét: ne higgyék el azokat a híreket, amelyeket semmiből jött kamuoldalak terjesztenek a Facebookon. Ez nem jó se Önöknek, se nekünk.

Íme 4 tanács, hogy miként lehet kiszűrni a facebookos kamuhíreket:

  • ha valami hihetetlennek tűnik, akkor az általában az is, ezért ne higgye el, amit írnak
  • nincs szerző és forrás
  • kötelező a cikk lájkolása
  • ismeretlen, “semmiből jött” oldalról származik a hír

A legjobb megoldás az ellenőrzött, ismert és elismert hírportálokról származó hírek fogyasztása. A Facebookon is.

A Facebookon terjedő álhírekről bővebben ebben a videónkból is tájékozódhat:

FRISSÍTÉS 19:11 – Halász Judit halálának álhírét Széles Gábor, az ismert kormányközeli milliárdos is terjeszti hivatalos oldalán, írta egy olvasónk a cikkünk alatti kommentben. Ugyanezt állította a 444.hu is. A lap által közölt kép tanúsága szerint Széles egy ismerőse posztját osztotta meg. Íme:

6wfxlrtfqxg8kefms

Utánanéztünk Széles ismerősének oldalán, hogy ő kedden, tegnap 15:32-kor posztolta ki az álhírt, amely az Utca Emberei nevű kamuoldalra mutat (bár azóta sokan kérték Széles ismerősét, hogy vegye le a színésznő haláláról szóló álhírt, cikkünk írásának időpontjában az még mindig olvasható volt). Megnéztük Széles oldalát is, de nem találtunk Halász Juditról szóló bejegyzést nála. Ami ennél érdekesebb, hogy Széles lelkesen osztja meg Facebook falán az alábbi kamuoldalakat: legfrissebb.info; frissvilag.com. Ezek az oldalak politikai és egyéb álhíreket közölnek, szerző és forrás nélkül, és kötelező őket lájkolni is. Vagyis teljesítik a fenti, négy pontból álló tesztünket, hogy ezek kamuoldalak.

A fenti videóban részletesen elmagyarázzuk, hogy a kamuoldalakat kizárólag a pénzért csinálják, itthon és külföldön is, mert a készítőik azt vették észre, hogy a jobboldali elköteleződésű emberek – a Facebook sajátos működése miatt – jobban ugranak a politikai és egyéb álhírekre a Facebookon, amelyeket lelkesebben is osztanak meg saját ismerőseik körében, mint más közösségek. Ez generálja az álhírek készítői számára a nagy nézettséget, ebből csinálnak pénzt. Alighanem ennek a nagyszabású átverésnek vált áldozatává Széles Gábor is, anélkül, hogy tudná, mit cselekszik, hogy mit is lájkol (mint ahogy sokan mások is). Pusztán csak erre szerettük volna felhívni a figyelmet, ebben a hosszúra nyúlt kiegészítésben, nem minősítve azokat az embereket, akik így olvasnak híreket. Viszont mélyen elítéljük a kamuoldalakat, amelyek megtévesztik az embereket, és ezen nyerészkednek.

Olvasói sztorik