Poszt ITT

És te belerúgnál egy hajléktalan emberbe?

nupagagyi
nupagagyi

2016. 11. 08. 14:38

Szarkupac.

A kilencvenes évek közepén járunk. Barátom, Gergő vár rám a Tabánnál, megyünk Blues-fesztiválra. Kések, mint mindig. Megérkezem, és látom, hogy egy hajléktalan emberrel beszélget. Odaérek, a bácsi udvariasan elhúzódik, én meg faggatom Gergőt, hogy miről beszélgettek.

Adott neki aprót; aztán a férfi kedvesen érdeklődött az életéről, Gergő meg ráért, úgyhogy mesélt. Elmondta, hogy Keszthelyre jár, a Georgikonra, agrármérnöknek tanul.

Én is oda jártam”

– árulta el neki a hajléktalan bácsi, majd elmesélte, hogy egykori legjobb barátja és évfolyamtársa állítólag ma is az egyetemen tanít. Aztán (tán csak, hogy alátámassza szavait), elmondta az illető nevét is.

Igen, ő most a rektor”

– válaszolt Gergő, és amikor, immár nekem mesélve, a sztorinak ehhez a pontjához ért,

na, akkor azért kicsit elgondolkodtunk az életen.

Hogy két barátból, két jól tanuló évfolyamtársból az egyik egyetemi rektor lesz, a másikból hajléktalan bácsi a Tabánban.

Ezt most csak azért idéztem fel, mert még mindig akadnak, akik nem látják, hogy a hajléktalanság nem fekete-fehér történet. Nincs olyan, hogy „ők tehetnek róla”,

mert nincs olyan, hogy „ők”.

Vannak egyéni sorsok. Ha nem a saját sztorimmal hozakodtam volna elő, iderakhattam volna azt a videót is, amelyben megszólal olyan hajléktalan ember, aki négy nyelven beszél; egy egykori modelliskolás diák és a Buffalo Bills tartalékcsapatának tagja is – ma mind az utcán élnek.

És talán nem is az a lényeg, hogy mennyiben felelősek a kialakult helyzetükért, hanem hogy mennyire lehetetlen kikecmeregniük belőle. Még ha tényleg követtek is el hibákat, innen nincs lehetőségük visszatérni az életbe.

Igen, a TV2 hajléktalanokat gyalázó riportjáról jutott eszembe ez az egész.

Pontosabban nem riport volt az, ne keverjük a műfajokat, hanem egy érzéketlenségből és ostobaságból elkövetett szarkupac, pont olyan, mint amilyenben az általuk bemutatott embereknek nap mint nap fetrengeniük kell.

Teljesen lényegtelen, hogy ki készít ilyen anyagot, nem a név a lényeg (bizonyára pont annyira szakmabeli, mint a „kolléga”, aki megírta, hogy balhé tört ki egy beszéd, alatt, úgy, hogy a beszéd még el sem kezdődött), hanem az, hogy egy ilyen gyalázat után egy normális cégtől úgy repülne, mint bármelyik magyar középosztálybeli ember, ha épp esküvőre akar utazni.

Ennek a szarkupacnak a készítői ugyanúgy a legszerencsétlenebbekbe rúgtak bele, mint ahogy László Jobbhátvéd Petra is tette, igaz, ő nem csak elméleti síkon.

Talán majd ők is bezsebelnek egy filmszemle-díjacskát. Társadalomábrázolás kategória.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.