Poszt ITT

4 tipp, hogyan éld túl ép ésszel a Fidesz-diktatúrát

Az elmúlt hetekben igencsak felpörögtek a dolgok Magyarországon diktatúraügyileg. Persze nem mintha 2010 óta ne diktált volna heves tempót a kormány, de mostanában valahogy az az ember érzése, hogy hamarosan új korszakba lépünk, de erről majd kicsit később. A mostani helyzethez vezető utat persze nem most kezdték el építeni, az alapköveket szépen lassan rakták le, míg el nem értünk a jelenbe, pontosabban a tegnapba.

Tegnap reggel történt ugyanis, hogy a hatalom, nem is annyira burkoltan, betiltott egy ellenzéki sajtóterméket. Persze, mint ahogyan azt már megszokhattuk, hivatalos indok is meg lett jelölve. Ez az indok pedig az, hogy a Népszabadság veszteséges volt. A negatív üzleti mérlegnél persze nincs is kiválóbb ok egy vállalkozás bezárásához, a baj csak az, hogy legyen bármilyen mínuszos egy történet, az egész megszüntetési, leépítési folyamatnak nem így kellett volna lezajlania, ahogyan az tegnap történt.

Senkiben ne legyen kétség afelől, hogy ahogyan tegnap kihúzták a falból a Népszabadságot, úgy politikai okokból szoktak betiltani újságokat.

A politikának pedig meg is volt rá minden indoka, hiszen az ellenzéki újság az elmúlt időszakban olyan sztorikat hozott, amelyekre a Fidesznek nem voltak válaszai. Gondoljunk csak Matolcsy saját erejéből magasra jutó, rahedli pénzt kereső barátnőjére vagy a távol-keleti diktatúrák vezetőit idéző Rogán-féle helikopterezésre.

A Fidesz rendszere tehát majdnem tökéletes, ha mégsem, akkor pedig gyorsan korrigál. Ahogy évekkel ezelőtt az Origónál pont Lázár János szívatása után változtak meg a tartalomfogyasztási szokások, úgy lett egyik napról a másikra, tarthatatlanul veszteséges a Népszabadság.

A rettegő diktatúra, rettegő emberek

Ezekből az esetekből világosan kirajzolódni látszik, hogy a mindenféle ellenvéleménytől rettegő hatalom hogyan képzeli el a jövő Magyarországát. Az irányított állami hirdetések általi, szinte teljesen nyílt, következmények nélküli cenzúra olyan, bizonyos mértékben eddig is jelenlévő, behódoló pszichózist indíthat a társadalom jelentős részében, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Ha a Fidesz gépezete tovább működik, márpedig miért ne működne, akkor el fogunk jutni, oda, hogy a szó szoros értelmében mindenki rosszul fogja érezni magát. Legyen szó az épeszű kormánypárti szavazókról, vagy a megrögzött ellenzékiekről, minden szereplő gyűlölni fogja azt a helyzetet amiben létezik. Felvetődik a kérdés, hogy mit csináljunk annak érdekében, hogy ne nyomorodjunk meg teljesen lelkileg a politikai vezetésünk miatt?! Ironikus módon a válasz szomorú és egyben ismerős lesz.

Legyünk a legvidámabb barakk. Megint.

Ennek népnek a történelem során már annyi zsarnoki elnyomásban volt része, hogy valóságos rutinja van abban, hogy hogyan lehet nagyjából megőrizni a mentális egészségünket egy diktatórikus rendszer közepette. Ezek alapján összeállítottunk egy 5 pontból álló túlélőstratégiát, hogy te is megőrizhesd az ép eszed, hogy legalább elmesélhesd az unokáidnak, milyen volt a legkeményebb Fidesz alatt élni.

Vicceld el!

Szinte nem telik el úgy nap, pláne manapság, hogy ne kelljen valamilyen módon véleményt nyilvánítani. Legyen szó aktuálpolitikáról, vagy csak a hétvégi meccs eredményéről, mindig próbálj meg egy elviccelhető, félig komoly, félig komolytalan álláspontot felvenni, amiből, ha gáz van, bármikor visszatáncolhatsz. Hidd el, a feleséged hálás lesz, ha nem romlott húst kap a boltban, amiért te hezitáltál, hogy agyon kell-e lőni a menekülteket a határon.

Légy résen!

Kicsit kiborító, de muszáj megtenned, ha továbbra sem akarsz konfliktusba keveredni. Sajnos a rendszer elég jól zár, így a legjobb barátodban sem bízhatsz, kivéve esetleg, ha egy Titok-körbe jártok.

Légy tagja egy Titok-körnek!

A Titok-kör egy olyan társaság, akik egymással olyan bizalmi kapcsolatot ápolnak, amely talán a családi köteléknél is erősebb. Az egész napos feszülés, a folytonos figyelés, rettegés hosszú távon nem bírható, ezért kellenek olyan eldugott helyek, gyűlések, ahol szabadon véleményt lehet nyilvánítani, vitázni, eszmét cserélni. Olvassatok fel egymásnak a régi Népszabadságból vagy esetleg menjetek fel az internetre álneven irkáljatok, kommentelgessetek. Erdei faházak, jól hangszigetelt pincék erősen ajánlottak!

Zenélj, sportolj, alkoss!

Akármilyen felszabadító is egy Titok-kör, azért az mégis más, ha a sorok között, félig nyilvánosan tudsz üzeneteket eljuttatni másokhoz. Mindenesetre figyelj, hogy nehogy túl nyilvánvalóak legyenek a kormányellenes gondolataid, mert abból hosszútávon bajod származhat.

Ha ezeket a szempontokat betartva próbálsz meg lavírozni a jövőben, akkor akár egészséges ép emberként is átvészelheted az előttünk álló rázós időszakot.

Mindenkinek sok szerencsét!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik