Poszt ITT

Népszavazás: nincs rossz eredmény, csak béna kommunikáció

A tegnapi népszavazásnak, pontosabban az eredmény(telenség) értékelésének van egy rendkívül fontos tanulsága:

a magyarságot a történelem során soha nem érték nemzeti tragédiák (lásd: balsors akit régen tép), csak egyszerűen csapnivaló volt az egyes történelmi események kommunikációja.

Ha az ország történelmének legnehezebb pillanataiban nem amatőrök gyülekezete, hanem Orbán Viktor és a mindent pozitív megvilágításban látó stábja lett volna szolgálatban, akkor a történelemkönyvek teljesen máshogy néznének ki manapság. Ha ez így nem érthető, mondunk néhány példát:

Mohácsi vész

1526. augusztus 30-án a Pozsonyba „távozott” udvartartás a következő nyilatkozatot adta ki az előző napi csatáról:

Nagyszerű eredményt értünk el. A gyalogság több mint 3000 tagja életben maradt. Még soha nem sikerült ilyen eredményesen elmenekíteni a visegrádi királyi palota berendezését és a koronázási ékszereket. Népvándorlás zajlik épp, ennek keretében még ma Pozsonyba tettük át székhelyünket.”

Trianoni békeszerződés

Nagyszerű eredményt értünk el. A Magyar Királyságnak korábban sosem volt ilyen jelentős képviselete a környező országokban. Ami a számokat illeti: minden 3 magyar lakosból 2-nek új hazát biztosítottunk. Magyarország nemcsak új határokat kapott, de a légierő és a nehézfegyverek tartásáról is lemondott, biztosítva ezzel a békés hétköznapokat.”

Labdarúgó világbajnokság, Mexikó, 1986. június 2: Szovjetunió-Magyarország 6:0

„Négy évvel azután, hogy válogatottunk kijutott a spanyolországi Vb-re, a magyar focisták ismét hallatták a hangjukat. Mint ismeretes, az 1982-es nyitómérkőzésünkön 10-1 arányban vertük Salvadort, így a mostani összecsapással együtt a két legutolsó világbajnoki nyitómeccsünk gólkülönbsége 10:7, ami példátlan egész Európában. Szovjetunió politikai értelemben a döntetlennél kedvezőbb eredményt ért el, de a siker egyértelműen a miénk. A fegyver elég erős lesz Kanada ellen is.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik