Poszt ITT vélemény

Így tud otthon maradni a népszavazáson

Tudta? Vasárnap népszavazás lesz, bár biztos hallott már róla. A lényeg, hogy alapvetően négy lehetősége van:

  • Elmegy és nemmel szavaz, amivel a Fideszt támogatja.
  • Elmegy és igennel szavaz, amivel a Fideszt támogatja.
  • Elmegy és érvénytelenül szavaz, amivel a Fidesz ellen szavaz.
  • Otthon marad, amivel alapvetően saját magát támogatja.

Talán a fenti szövegből is kiderül, hogy alapvetően az utóbbit ajánlanánk.

  • A NEM szavazatnak nem érdemes elmagyarázni a jelentését.
  • Az IGEN szavazat esetében egyszerűen nagyobb esély van a népszavazás érvényességére, amivel a kormány jár jól.
  • Az érvénytelen szavazásnak van jelentősége, mert ez a kormány számára is mérhető mennyiségű protestszavazatot jelenthet.
  • De a legjobb mégis otthon maradni.

Én szinte minden helyzetben otthon maradáspárti vagyok, sőt, alapvetően elég jó is vagyok benne.

Maradtam már otthon jó időben, rossz időben, buli helyett, választás alatt, és szinte minden esetben jó döntés volt. Most sem hiszem, hogy megbánnám. 

Az otthonmaradásnak a népszavazás napján még a szokásosnál is több előnye van. Egyrészt kicsit a saját életünkkel is foglalkozhatunk végre ehelyett az undorító, több tízmilliárd forintba kerülő, embereket egymás ellen hergelő, visszataszító gyűlöletkampány helyett, ami azt hazudja saját magáról, hogy Európa jövőjét dönti el, miközben legjobb esetben is csak a Fidesz számára ad politikai felhatalmazást.

A népszavazásnak nincs értelme. Semmilyen helyzetben. 

Nem befolyásolja a menekültek Unión belüli elhelyezését, ahogy azt sem, hogy az EU a jövőben milyen döntéseket tud majd ránk erőltetni. Egyedül Orbán Viktor hatalmi pozícióját befolyásolja az Európai Unióban és Magyarországon. Közjogi következménye nincs, sem a magyar parlamentre, sem az Unióra nézve.

Ha viszont otthon marad, egy pillanatra kipróbálhatja, milyen nem gyűlölni. Vagy akár azt, hogy milyen, ha jól érzi magát, és nem hazudja önnek valaki állandóan azt, hogy jönnek az arabok, és megerőszakolják a családját. (Egyelőre nem jönnek, és nem erőszakolják meg, legalábbis nem nagyobb eséllyel, mint bármelyik tisztességes, keresztény magyar ember a környezetében.)

Vagy ha semmiképpen nem tudja elkerülni az otthonról távozást, akkor menjen inkább sétálni. Kutyát is lehet sétáltatni, még pont jó az idő. Azt hallotta már, hogy egyre jobb kávézók vannak mindenfele? Őrület. Akár a családdal, vagy a barátokkal is lehet bennük beszélgetni. Vagy olvasni. Olvasni amúgy is jó, sokkal jobb, mint a népszavazással foglalkozni. Sőt, majdnem jobb, mint bármi más.

Szóval térjünk rá arra, hogyan is tud otthon maradni most vasárnap:

  1. Keljen fel!
  2. Ne hagyja el a lakást!
  3. Ha mindenképp elhagyja a lakást, semmiképpen ne menjen szavazóhely közelébe!
  4. Érezze jól magát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik