Augusztus 20. - Állami kitüntetések átadása
Poszt ITT

Pozsonyi Piknik és Lovagkereszt: hova álljak, én, a belga?

Fiala János
Fiala János

2016. 09. 07. 11:19

Ha jól emlékszem, 2009-ben, a Láng Téka kerek évfordulóján találta ki a Pozsonyi Pikniket Rédei Éva. A Pozsonyi Piknik – innen PP – meglátásom szerint egy olyan polgári/alulról jövő kezdeményezésnek indult, ami arra volt hivatott, hogy a környék lakói – főleg Újlipótváros – vidáman vehessenek búcsút a nyártól a Pozsonyi úton – általában – szeptemberben, szombaton. Kezdetben a PP intim volt és kicsi. Szerény kínálatú és spontán. Hja, és nem mellékesen sikeres. Hogy szerette a nép, onnan lehetett észrevenni, hogy részt vett rajta. Voltak, akik sütöttek és főztek, hogy aztán levigyék azoknak, akik csak bámészkodtak, vagy akik azért voltak jelen, hogy produkcióikkal – ének, tánc, felolvasás – elkápráztassák a nagyérdeműt.

A kis PP évről évre nagyobb lett. Arra kevesen figyeltek fel, hogy közben kezdett kicsit a Kisgömböcre emlékeztetni. Lett egyesület, meg KFT, meg önkormányzati, meg egyéb támogatás. A PP kihízott ruhácskáját egyre nagyobbra cserélte. Rédei Éva ma már „csak” egy tiszteletbeli elnök, amolyan megpihent-fáradhatatlan nyugalmazott aktivista, aki azért egy sátor erejéig most is megjelent az eseményen.

Az idei PP – ami jól megindokolhatóan a szomszédos rakpartra és vasárnapra került „át” – más okból lesz emlékezetes, mint elődei.

Történt, hogy a PP egyik médiapartnere – bizony, már az is van neki! – úgy döntött, hogy a sátrában elárverez néhány lovagkeresztet.

Hogy mi volt ennek az előzménye?

Hát az, hogy mostani nem pártunk, de azért kormányunk egy olyan embert talált kitüntetésre méltónak, akitől halmazati társai közül sok-néhányan, annyira kiakadtak, hogy nem vitatván érdemüket, elhatározták, tüntetően megválnak attól, amit kaptak. A zöm azt helyezte kilátásba, hogy mindent visszaküld a feladónak, miközben annak csak az irányítószáma volt változatlan, néhányan – Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Niedermüller Péter, Novák András, Polgár András, Szilágyi Sándor – ennél sokkal elmésebb megoldással hozakodtak elő és jótékony célra, aukcióra ajánlották fel érdemességüket.

Szerintem ezzel súrolták ugyan a jó ízlés határát – lásd még: zászlóégetés –, de csacskaságomat egyszerűen tudják csak be a kitüntetlenségemnek.

Hazánk egyetlen világhírű rádiója meglátta a lehetőséget és kapva kapott az alkalmon.

Médiapartnerség ide, médiapartnerség oda, a PP szervezői erről a múlt hét péntekéig egyáltalán nem tudtak semmit, amit csak azzal tudok megmagyarázni, hogy nem zárták ugyan el a rádiójukat, de nem is hallgatták. (A sorok között olvasóknak: ez egy Mosonyi Aliz parafrázis.) A PP egy baráti telefonból értesült a szerintük nem jó „tréfáról”. A PP a statútumára hivatkozott, ami – számukra legalábbis – egyértelműen mondta ki, hogy a PP nem politizál.

Az eseményt pedig politikainak minősítették.

Ebből aztán lett egy nem is olyan kis értelmezési vita, de a PP értelmezése nem hatott a világhírű rádióra, cserébe a világhírű közleményétől nem hátrált meg a PP. A Klubrádió – világhírű dekódolva – nemcsak azt jelentette be, hogy távol marad az eseménytől, de kemény szavakkal illette a PP hozzáállását:

Ez a gyáva, megalkuvó magatartás – a fortélyos félelem – vezet ahhoz, hogy újszínházak, művészeti feketegyurkák, üres hátoldalak tömkelege akadálytalanul végezze agyromboló munkáját.

Ez azért okozott nem kis felfordulást.

Hogy miért?

Mert a PP közönsége és a KR hallgatói között bizony nagy a halmazati azonosság.

  • Ki mellé kell állni?
  • Melyik ujjukat harapják meg?
  • Hogyan lehet elmenni vasárnap, hogy közben ne hagyják cserben kedvenc rádiójukat?
  • Nem mellesleg, hogyan lehet elkerülni azt, hogy egy vasárnapi kiruccanásból Fidesz-bérencség váljon?

A harcosabbjának egyszerű volt a helyzete, nem volt ugyan miről lemondaniuk – nem volt erre alkalmas kitüntetésük -, arra viszont kiváló lehetőség állt elő, hogy meg lehessen hirdetni egy bojkottot a PP-vel szemben, amiben a lelkesebbje már-már az október 2-i népszavazás főpróbáját is meglátta.

A felháborodottak zömének önzetlensége felől szemernyi kétségem sincs, a felháborodást generálók közül néhánynak azonban okozott némi fejfájást dühük aktív kinyilvánítása, mert ehhez egyeztetni kellett előtte a kiadójukkal, mert nekik a PP – igen! – dedikálási alkalom volt. A kiadók bölcsek voltak: kisátoroztak ugyan, ezzel párhuzamosan azonban lemondtak azokról a szerzőikről, akik távolmaradásukkal akartak fityiszt mutatni.

Árnyalja a képet, hogy néhány klubrádiós, műsorszolgáltatójuk bojkottjára fittyet hányt. Azok, akik nap mint nap beszélnek, nem pártunk, de azért kormányunk összeférhetetlen magatartásáról megtaláltak az ehhez vezető utat a móddal együtt.

Szankcionálásukról nincs hír.

 

Hétfőn a PP ugyan kiadott egy közleményt, de arra már a kutya sem volt kíváncsi.

Szerintem annak se tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget, hogy a vasárnapi PP látogatottsága – állítólag – harmadával haladta meg a tavalyit.

Happy end nincs? De van!

Jelentem, van mód, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, mert kedden délben, a Klubrádió honlapján – bölcs visszakozottság! – a következőket lehetett elolvasni:

A szeptember 4, vasárnap 11.00-17.00 közötti időben tervezett árverés (többek állami elismerésének a szegény gyerekek javára történő értékesítése) a Pozsonyi Piknik, Klubrádió által fenntartott sátrában a szervezők akaratának tiszteletben tarásával elmaradt. Az aukciót ettől függetlenül megtartjuk.

  • Időpont: szeptember 12-e, hétfő, 16 óra 30 perc.
  • Helyszín: Wesley János lelkészképző főiskola.

Mi több, további felajánlók látták meg az alkalomban a lehetőséget – vagy fordítva –, és most már Király Júlia, valamint Szász János is árverésre bocsájtják kitüntetésüket.

Mit mondhatok erre?

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.