Hajós Alfréd Uszoda (hajós alfréd uszoda, )
Poszt ITT

Orbán elfelejtette, hogy az úszás is elitsport?

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2016. 05. 31. 17:13

Orbán Viktor azt mondta,

ugyan sportos nemzet vagyunk, mégis túlsúlyosak, betegesek.

Ő ezért minden megyei jogú városba 50 méteres uszodát ígért.

Sajnos a túlsúly, a betegség, az egészséges életmód hiánya gyakran azzal is összefüggésben van, hogy kinek mennyi pénze van. Vagyis, hogy ki tud-e fizetni valaki 1700-1800 forintot, hogy elmenjen egy uszodába.

Merthogy itthon nagyjából ennyi egy napijegy.

Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy kicsit rálássunk arra, hogyan támogatják a tömegsportot külföldön.

A bécsi hütteldorfi uszodában két és fél órát lehet eltölteni 4,1 euróért, vagyis körülbelül 1300 ft-ért. Az uszoda környezetét nagyjából úgy kell elképzelni, mint a margitszigeti sportuszodáét, zöldövezet, jó levegő, madárcsicsergés. Körülbelül ennyi a hasonlóság.

Mert belül nem szétvert öltözőszekrények vannak „Szar a Kispest” és „Csöcs”, felirattal, hanem kulturált padok és olyan kabinok, ahol az ember szívesen átöltözik.  Hogy mennyi egy havi jegy Bécs zöldövezetébe, ahol az átlagbér 696.000 ft/hó?

22 euró, vagyis 6.900 forint.

Ezért az összegért annyiszor megyünk, ahányszor szeretnénk. Ha akarunk harmincszor.

A margitszigeti uszodában a havi jegy viszont, ja nem, olyan nincs. 10 alkalmas van, ami 15.300 forint. Több mint kétszerese a hütteldorfi uszodai áraknak.

Legutóbb, amikor a Hajósban jártam (körülbelül egy hete) a háromból egy medence működött, a benti. Az egyik kinti medencében nem volt víz, a másik bérelt pálya volt. Így maradt a fedett, abból is csupán négy sáv, mert a többiben kisgyerekek úsztak.

A margitszigeti uszodán kívülről semmi különöset nem lehet látni, sőt egészen szépen néz ki. Ahhoz, hogy igazi arcát megismerjük, be kell menni az öltözőkig. Ha már megvan a jegyünk és a forgókapunál leadunk egy 1000 ft-ost – de csak is egy ezrest, mást nem fogadnak el – akkor bejuthatunk, és már jönnek is a kis szekrények, ahova ruháinkat betehetjük. Minden ötödik hiányzik, minden negyedik rossz. Ezen az uszodán belülről az látszik, hogy hosszú évek óta egy wcpapír-tartót nem szereltek fel.

Ausztriában úgy támogatják a tömegsportot, hogy megfizethetővé teszik.

Vagyis nemcsak stadionokat, uszodákat, lőtereket és egyebeket építenek, hanem megadják a lehetőséget arra, hogy azok számára is elérhetőek legyenek, akinek nincs sok pénze. A tömegsport legfontosabb vonzóereje az, ha olcsó. Egyelőre Magyarországon a golf mellett az úszás is az elit sportja.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.