Felcsút, 2016. április 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Puskás Akadémia - Budapest Honvéd mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2016. április 30-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Poszt ITT

Pár száz szurkolóért épülnek a szotyizás fellegvárai, ez Orbán gyöngéje

Nagy Bandó András
Nagy Bandó András

2016. 05. 04. 16:08

Minap hallom egy kormánybarát politikai elemzőtől, hogy Orbán Viktornak, mint minden más földi halandónak van gyengéje, neki történetesen a foci. Ezzel nincs is semmi baj, nekem is ez volt a gyöngém: anyukám sokadik hívogatására hagytam csak abba a házunk előtti gyöpön a focizást, mert ugye, csak még egy cselt, még egy passzot, még egy gólt, aztán megyek vacsorázni, sötétedik.

Így van az ember a gyöngéivel.

Deszk Szegedhez közel eső oldalán, a főút mellett laktunk, a focipálya a Klárafalva felőli oldalán volt, s gondolom, van ma is, hacsak nem kaptak párszáz milliós támogatást egy Maros-parti stadion építéséhez.

Az teljesen rendben van, hogy vannak gyöngéi az embernek. Akhilleusznak a sarka volt a gyöngéje.

A homéroszi mondát megdolgozó későbbi görög és római költők szerint az újszülött Akhilleuszt anyja a Sztüx vizébe mártotta, hogy sebezhetetlenné tegye. A sarkánál azonban, melynél fogva anyja a vízbe merítgette, sebezhető maradt. Mivel Péleusz megakadályozta fia halhatatlanná tételét, Thetisz elhagyta férjét és gyermekét. Azért kapta a gyermek az Akhilleusz nevet, mert szája anyamellet nem érintett.

Megjövendölték, hogy életének virágában Trója előtt hal meg. A trójai háború kitörése alkalmával Odüsszeusz, Phoiniksz és Nesztór magukkal vitték, mert Kalkhasz előre megjósolta, hogy Akhilleusz nélkül Tróját soha nem veszik be. A végét tudjuk: Apollón Parisz képében a sarkán meglőve leterítette. Rátapintottak a gyöngéjére, ahogy mondani szokás.

És most egy kicsit a fociról, és inkább így írom le: A Fociról!

Angliában egyfajta csoda történt: az 1884-ben alapított, kevéske pénzből gazdálkodó, semmi kis csapat, a Leicester City lett a Premier League bajnoka.

Ezt még az a Dávid Ibolya is megtapsolná, aki, mint tudjuk, nem ért a focihoz.

Nem csak ő, sokan mások, ám Ibolya dicséretet érdemel (így, utólag), mert ő kibírta, hogy ha már nem ért a focihoz, nem is akart a közelében bizniszelni, ellentétben azokkal, akik hozzá hasonlóan nem értenek a focihoz, de ahhoz konyítanak valamicskét, hogy hogyan lehet a fociból kimarkolni egy jelentősebb összeget, úgy, hogy támadni és gólt rúgni nem kell érte, csak (ha szükséges) védekezni, minél több nevetséges érvvel.

Angliában, a Premier League-ben, mint tudjuk, fontmilliók röpködnek a levegőben, olyan csapatok játékosaira szórják a pénzt, mint a Chelsea, a Manchester United, a Manchester City vagy az Arsenal, hogy csak a legnagyobbakat és legismertebbeket említsem. No, ezeket a Góliátokat előzte meg a Leicester City, úgy, hogy két fordulóval a bajnokság vége előtt már biztos győztes.
A Leicester focistáinak 54,4 millió font az összértéke, a két Manchesteri csapaté darabonként 400 millió.

A Leicester focistái ez évi fizetése 48,5 millió font volt, a Chelsea játékosai ebben a szezonban 215,6 milliót vághattak zsebre. Epésen jegyzem meg: egyiküké sem közpénzből, TAO-ból, vagy más kideríthetetlen forrásból való. Vegyük olybá: a kis hal megette a nagyhalakat.

Olvasom, a bajnokság kezdetekor a fogadóirodák 5000:1-hez adták a Leicester bajnoki címét, aki akkor, csak úgy, passzióból rátett 1000 fontot, ma megvehet belőle egy kisebb focicsapatot, vagy építtethet egy stadiont a falujának.

Így megy ez Angliában, ilyesmi történik az igazi foci háza táján. Mert az angolok nem csak a focit találták ki, de a foci körüli tisztességet és tisztaságot is. Egy kis pénzből gazdálkodó csapat is nyerhet bajnokságot, ha a kis pénzért nagy focit játszanak a játékosai.

Nálunk meg úgy van, hogy milliárdokat öl bele a kormányfő a kertje végében fölépült Pancho Arénába és az ő agyontámogatott fiaiba, és úgy esnek ki a bajnokságból, hogy a stoplijuk sem éri a gyepszőnyeget.

A Leicester nézőszáma folyamatosan emelkedett, rajongói szaporodtak, szimpatikusak lettek és szerethetőek, egész Anglia értük szorított, tán még az ellenfelek rajongói is, mert várták a csodát: hogy egy kicsi csapat is képes-e.

A mi fedett lelátókkal körbevett, fűtött gyepszőnyeggel zöldellő pénzmosodáinkban pár százan adnak pénzt a szívatáshoz, a szívatásért, értük és miattuk épülnek és szépítkeznek az ország stadionjai, hogy aztán azon kapjuk magunkat, hogy egészen más területen hogyan tűnnek föl a fociból kimosott pénzecskék.

Ezért a pár száz szurkolóért épülnek a szotyizás fellegvárai, összeköpködött VIP-páholyokkal, mert, mint föntebb írtam, a foci a mi kormányzónk gyöngéje. Kíváncsian figyelem, ki lesz, aki Parisz, vagy más képében, vagy akár saját arcát megmutatva egyszer végre eltrafálja a kormányzó gyöngéjének gyöngéit.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.