Budapest, 2015. november 20.
Medgyessy Péter volt miniszterelnök (j), miután átvette a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől (b) és Oláh Lajos független országgyűlési képviselőtől, a Nagy Fal egyesület elnökétől a Parlamentben 2015. november 20-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Poszt ITT

Medgyessy kimagyarázta magát, Matolcsyt kimagyarázták, Rózsika nénit viszont meghurcolták

Nagy Bandó András
Nagy Bandó András

2016. 04. 29. 15:46

Korábban a témában:

Azt mondja DK egyik prominense, amikor az ATV Start című műsorában Medgyessy Péter 180 milliós ügyéről kérdezi a műsorvezető, hogy (utalva Matolcsy 280 milliárdos ügyére), hogy

A 180 millió és a 260 milliárd között van némi különbség.

Amit nagyjából annyit jelent, hogy Matolcsy MNB-s 280 milliárdos bizniszelése jelentősebb ügy, mint Medgyessy 180 milliós ügye.

Mielőtt átmegyek a két Bolyaiba, és matekozom kicsit, leszögezem: ez esetben nemcsak más nagyságú és nagyságrendű pénzekről van szó, de még a hátterük és így a történetük sem hasonló. Hogy mi a különbség közöttük, részleteznem sem kell, fölkészült, tehát olvasott emberek pontosan tudják, már amit pontosan lehet tudni.

Ami biztosnak látszik: hogy míg Medgyessynek a múltjáért kell tisztáznia a számlájára került összeg eredetét, addig Matolcsynak a jelenében kellene rendet raknia a dolgaiban.

Természetesen kíváncsian várjuk, hogy állnak helyet a kettejük közötti, nem egy súlycsoportban játszódó versenyben. Ezt most hagyjuk, amiről beszélni szeretnék, az az írásom első mondataiban citált mondat, mert az megér egy misét.

Aki mondta, alapban fölkészült, eszes, jó dumájú politikus, akár ennél jobbat is mondhatott volna, szokott is, de ez nem jött össze. Nézzük, miért, kezdjük a matekozást.

A felső régiókban nem 40 forintok forognak

Özvegy Tóthné Rózsika néni kipakol a piac egyik asztalánál sárga- és fehérrépát, meg zellergumót kínál, egy háziasszony vásárol tőle, összesen 240 forint értékben. Rózsika néni vagy tudatosan, vagy feledékenységből (ezer a gondja, ne csodálkozzunk) nem ad nyugtát. Ezt kiszúrja a NAV lesben álló, túltenyésztett revizora, és mint egerésző ölyv a cincogóra, lecsap Rózsika nénire, aki halálra rémül, azt se tudja, fiú-e vagy lány – a revizor. Elkészül a jegyzőkönyv, Rózsika nénit elmarasztalják, tagadnia sem érdemes, a revizor társa maga a háziasszony, aki sárga- és fehérrépát, meg zellergumót (próba)vásárolt Rózsika nénitől. Állapítsuk meg. 240 forint nem egy nagy összeg, és még ennél is kisebb összeg, amit utána adóként kellene befizetnie Rózsika néninek, legyen, mondjuk, 40 forint. Ez az az összeg, amiért lecsaptak Rózsika nénire, persze, a törvény szigorával, mert a költségvetésben minden forint számít: lehet, épp ez a 40 forint fog hiányozni a 2017-es büdzsében stadion felújításra beállított milliárdokból. Természetesen az összeg „nagyságától” függetlenül ki kell mondanunk: Rózsika néni törvényt szegett, ha megbírságolják, egy szót sem szólhat, valószínűleg benne is szorul a szó, amikor meghallja, hogy mekkora összeget kell(ene) kinyögnie.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

A felsőbb régiókban nem 40 forintos tételek forognak, milliók és milliárdok röpködnek a levegőben, revizor legyen a talpán, aki le tud csapni egy olyan nagy halra, aki milliókban és/vagy milliárdokban utazik. Ami pedig a városi legendák világát illeti, azokra lecsapni sem akarnak a lelkes és agyonképzett revizorok, akik szorosan kötődnek az aktuális kormánykoalícióhoz. Az pedig egyenesen elképzelhetetlen, hogy a revizorok olyan prominensek közelébe jussanak, akik a koalíció legszűkebb körébe tartoznak, pedig tudniuk kell, illene tudniuk, hogy a 240 forintos nyugta hiánya éppúgy büntetendő, mint, mondjuk 240 milliárd elsíbolása. Rózsika néni is nyugodtan védekezhetne azzal, hogy

azért a 240 forint és a 240 milliárd forint között van némi különbség.

Maradjunk annyiban, hogy a 180 millió és a 260 milliárd csak összegszerűségében különbözik, de amennyiben bármelyikről bebizonyosodik, hogy piszkos ügylet, máris azonos lesz az „értékük”. Ugyanannyit érnek, mint Rózsika néni zöldségei, illetve azok ára. Végkövetkeztetésem: ha Rózsika néni a sokszorosát kénytelen befizetni az államkincstárba, akkor a 180 milliós Medgyessy és a 260 milliárdos Matolcsy sem mondhat nemet, ha az összegek többszörösével nyomják meg őket, azon fölül pedig szembe kell nézniük a törvénykönyv büntető paragrafusaival, érdemeik szerint.

A jelen állás: Medgyessy kimagyarázta magát, lehet, igaza is van. Matolcsyt kimagyarázták, lehet, igaza van, de az is, hogy nincs. Rózsika néni várja a NAV levelét, és valószínű, hogy fizetni fog, és az is, hogy nem, de hogy ő az egyetlen, akit meghurcoltak, az tuti.

Jut eszembe: orvos barátom erre a 160 millióról és a 260 milliárdról azt mondta:

Az emberi test hőmérséklete 36,0 – 37,9 fok, 38,0 – 41,0 fok már láztartomány. A 36 és a 38 között van némi különbség, de a 42 és a 43 foknál már édes mindegy.

Ehhez már csak ennyit: Rózsika néni testhőmérséklete 36 fok.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.