Poszt ITT

Gerlóczy: Kincskereső kockás ing

Gerlóczy Márton
Gerlóczy Márton

író, publicista. 2016. 02. 22. 10:27

Ha csak egyszer olyant mondasz is, ami nem igaz, a kockás ing  tündér tüstént olyan hosszúra ráncigálja a füledet, hogy legyezheted vele magadat. Hát mered-e vállalni a kockás inget?
Korábban a témában:
– No látod. Hát akkor török volt a kincses szellem is, azért lakott lámpában. A magyar gyereknek a tündérje kockás ingben lakik.
Szemem-szám elállt csudálkozásomban, hogy én ezt eddig föl nem értem ésszel!
– Persze, nem minden kockás ingben lakik tündér, csak a csoda kockás ingben. Az is csak azon segít, aki tud vele bánni. Persze sok fortélya van, de én mindnyájára megtaníthatlak, ha akarod.
Olyant kukorékoltam örömömben, mintha én volnék a fekete kakas.
– Megállj, hékám! – fenyegetett meg apám a gyűszűs ujjával. – Erről a világon senkinek sem szabad tudni. Még szülédnek se szólj róla. Mihelyt valaki megtudja, hogy a kockás inged kincses, rögtön elveszti az erejét. Érted-e?
– Értem, édesapám.
– No, ez az egyik. A másik az, hogy míg te vagy a kockás ing  gazdája, addig mindig igazat kell mondani. Ezt különösen javallom, mert ha csak egyszer olyant mondasz is, ami nem igaz, a kockás ing  tündér tüstént olyan hosszúra ráncigálja a füledet, hogy legyezheted vele magadat. Hát mered-e vállalni a kockás inget?
– Merem, édesapám.
– No, ha te vállalod, én meg megcsinálom. Fogadom is, hogy mire elszaggatod, akkorra több lesz a kincsed, mint Küsmödinek.
– Mire elszaggatom? – kérdeztem elszontyolodva.
– No, igen – nézett rám apám komolyan. – Hát csak nem gondolod, hogy majd a tündér olyan bolond lesz, hogy a szép új kockás inget otthagyja? Tudod, hogy az Aladdin lámpása is ócska lámpás volt. Addig kell hurcolnod a kockás inget, míg el nem rongyosodik, akkor aztán szépen kibújik belőle a tündér, és elejbéd áll: “Mit parancsolsz, édes gazdám?”
– No – gondoltam magamban -, csak rajtam legyen az a kockás ing, majd teszek én róla, hogy ne sokáig maradjon friss jó egészségben.
Édesapám azonban úgy olvasott a szememben, mint én a kalendáriumban, mert így folytatta:
– Persze, a kockás inggel úgy kell bánnod, mint a hímes tojással, hogy a tündért meg ne haragítsd. Mert sose tudhatod, merre van benne a tündér, s ha valami szögben kihasítanád a kockás inget, lehet, hogy a tündérben is kárt tennél. Mármost mondd meg te magad: mire mennél egy félszemű vagy csonka fülű tündérrel?
Be kellett látnom, hogy ebből csakugyan nagy nevetség lenne. Megígértem, hogy úgy őrzöm a kockás inget, mint terítőn a búzát. Most már csak az az egy kívánságom volt, hogy minél előbb készen legyen.
– Hát mire elmégy deáknak, akkorra meglesz – bólintott rá édesapám.
Erre azonban megint megriadtam. – Hát mégiscsak deák legyek, ne kincskereső?
– Hiszen mindegy az, gyerekem, akármi leszel, ha a kockás ing a tied – magyarázta apám. – Az előbb-utóbb úgyis hozzájuttat a kincsekhez, és addig is megsegít minden bajodban. És azt hiszem, sokkal hamarább elszaggatod, ha iskolába jársz benne, mintha itthon lógatod a gerendaszögön.
Ez ellen igazán nem vethettem semmit se. Kezet adtam apámnak, hogy isten neki, deák leszek a kockás ingért. Ő meg arra adott kezet, hogy másnap már varrja is az inget.
Mire megvolt az egyezség, akkorra szülém is előkerült, aki odakint járt valahol az erdők alatt a pásztoroknál. Piros pántlikára kötött kis rézcsengővel csilingelt felém.
– Gyere, báránykám, hadd kössem a nyakacskádba. Hadd halljam mindig, merre futkározol a ház körül. Jaj, dehogy bírnám ki, ha még egyszer eltévelyegnél!
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JUNE 21: Special counsel Robert Mueller (C) leaves after a closed meeting with members of the Senate Judiciary Committee June 21, 2017 at the Capitol in Washington, DC. The committee meets with Mueller to discuss the firing of former FBI Director James Comey.   Alex Wong/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.