Image: 73413250, Az Ózd mellett élő Horváthné Kiss Erika egy hétig éhségsztrájkolt a város polgármesteri hivatala előtt 2012 telén, miután egy behajtó cég elkezdte levonni segélyéből korábbi tartozását., Place: Ózd, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Poszt ITT

Egy nap, ami nem rengetett meg semmit

Nagy Bandó András
Nagy Bandó András

2016. 01. 22. 09:21

Hideg januári nap volt, de ez a nap is olyan volt, mint többi.

Tóth néni reggel lement a boltba, megvette a két kiflit és a fél liter tejet.

Horváth bácsi megsütötte a szokásos két szelet szalonnáját, asztalhoz ült és megette.

Rácz Mari néni kivitte a csarnokba a csomóba kötött zöldségzöldjét, a hét tojást, és az előző nap megmaradt két csomag diót.

Varga Béla bácsi bekészítette a tűzifát, begyújtott, fokhagymát pucolt, pirítóst készített, teát főzött, és megreggelizett.

Bókáné Emília idegesen készülődött a vizsgálatra, s a hideg kiverte, ha arra gondolt, hogy bent kell maradnia, a hálapénz meg még sehol.

Borbás Eta ápolónő álmosan fejezte be a műszakot, hosszú éjszaka volt, úgy érezte, képtelen lesz elmenni a takarító céghez, elege volt.

Vértes Géza villanyszerelő teste műszerekkel volt tele, a tegnapi infarktus után azt próbálta végiggondolni, hogyan ossza szét a munkát a melósai között.

Berkesné Klárika betekerte a lábát a gumifáslival, visszerei a szétpattanás határán, aztán dagasztani kezdte a lángos tésztáját.

Szokás szerint hatkor már a pultnál állt Szabó Feri bácsi, s megkapta a megszokott lángost és a bögre tejeskávét.

Szondiné Ági néni belemasszírozta a kézfejébe a reumakenőcsöt, megtornáztatta az ujjait, s a varrógéphez ült.

Hejő Zoltán hajléktalan a még megmaradt gúnyáiba csomagolta magát, kézbe vette a Fedél nélkül legutolsó számait, és dideregve indult el a lámpás kereszteződés irányába.

Béres Bandi meszet és homokot lapátolt a malterkeverőbe, kis vizet öntött hozzá, és figyelte, hogyan lesz malterrá az anyag.

Horkai János guberáló, egykori lakástulajdonos, az egykori lakásmaffia utolsó áldozata összehajtogatta a pokrócokat, aztán feleségével együtt nekivágtak a budai utcáknak.

Bágyoni Áron, Erdélyből jött favágó megkezdte a ház elé leöntött fa kuglizását.

A hívek templomokba mentek, s reszketve, szomorú kézzel áldották meg őket a szentek. A gyilkos végzett emberével, s úgy menekült, kalaplevéve. Az úton rendőr, motyogó munkás. Romlott fényt hányt a korcsma szája, tócsát okádott ablaka: bent fuldokolva lengett a lámpa, napszámos virrasztott egymaga. Szundított egyet a korcsmáros. Kóbor kutyaként járt a szél, nagy, lógó nyelve vizet ért. Minden nedves, minden nehéz volt. A nyomor országairól térképet rajzolt a penész.

Magyar István, egyszerű magyar állampolgár kezébe vette a friss újságot, melyben ezt olvasta:

„2015-ös évben Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője volt a legjobban fizetett miniszter, járandósága közel 16,8 millió forintot tett ki, a képviselői tiszteletdíjjal együtt.”

Magyar István, munkanélküli ember és erőforrás összegyűrte az újságot, és begyújtott vele.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.