AppleMark
Poszt ITT

Feléd fonódik a hálám, István, köszönöm!

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 01. 16. 04:00

Következzék a történelem első olyan hálálkodása, ami praktikus információkat is tartalmaz a szombat hajnalban útrakelőknek. Éljen soká István, éljen a budai fonódó villamos!!!
Korábban a témában:

Mottó:

Bűvkörödbe, ég leánya,
ittas szívünk vágyva lép.
Újra fonjuk szent kötésed,
mit szokásunk szétszabott,
egy-testvér lesz minden ember,
hol te szárnyad nyugtatod.

(Friedrich Schiller: Örömóda, ford. Rónay György)

KÖSZÖNÖM, ISTVÁN!

Köszönöm!

Forrás: Facebook/ BKK

Egy végtelenül hosszú, sötét és zord éjszaka választott el engem, és sok más honpolgárt e cikk tegnap esti megírásakor attól az élménytől, hogy először robogjunk át acélkerekeken Buda dombjain és völgyein. Mint dél-budainak, elképesztő élmény lesz először végigvonatozni a Bem rakparton, befonódni a Frankel León és elsiklani egész a Kolosyig.

Na meg átszállás nélkül bejárni a melóba.

Nem volt egyszerű kör. Jó egy éven át néztem, melyik villamos jön épp a Fehérvárin, az hova fog vinni, mert hetente változott a végállomás. A Széll Kálmánon vagy a Clark Ádámon tuti át kellett szállni, néha még a Bubit is bevetettem. Sokadmagammal szívtam a port a hajdanvolt Moszkván, miközben szomorúan néztem, hogy zöldül a lomb, érik a gyümölcs, hull a lomb, telepedik a köd, fekszik a sín. De István, hála a te karakán kiállásodnak, végre megkaptam a karácsonyi ajándékom. Így januárban.

Köszönöm, Magyar Kormány!

Nem lett volna persze fonódó villamos, ha a kormány nem karolja fel a projektet és nem simítja el annak útját a hadakozó kerületek, a főváros, na meg az Európai Unió között. Köszönöm, Viktor, hogy segítettél, nélküled még hétfőn is egy óra tíz perc alatt vánszorognék be Óbudára, miközben halott virágok illatát nyögik a fák.

Köszönöm, Európai Unió!

Minthogy a 15,9 milliárd forintos projekt költségeinek oroszlánrészét az Európai Unió állta, nem győzök elég hálaimát mormolni a temlpomban a Jóistennek, na meg a bunyókirálynak, Jean-Claude-nak! És persze köszönöm az EU nettó befizető tagállamainak és az ő adófizetőinek, a számlálatlan sok Hansnak, Jörgnek, Jeanne-nak, Catherine-nek és Ulrikének, akik nem is tudják, milyen jót tettek egy magyar újságíróval és sok ezer honfitársával.

Szombat reggel 4 óra 14 perckor történelmi villamosszerelvény indult el a Vörösvári úttól. Egy 19-es, ami mindörökre megváltoztatta a székesfőváros életét. (Az más kérdés, hogy nincs kész a Clark Ádám tér, és erről át kellett szállni egy másik villamosra a téren.) Sok budai és errefelé járó derék pesti biztosan a könnyeit morzsolgatta. Azokat a sós könnycseppeket, amik a földre hullva azonnal kristályokká fagytak a mínusz 3 fokos hidegben. Mert egy ilyen boldog napon a flaszterre hulló könny is gyönyörűvé dermed.

Adatok

Komolyra fordítva a szót, nagy változások lesznek szombattól a budai közlekedésben. Álljanak itt a főbb paraméterek, az új és a megszűnő járatok:

Forrás: BKK.hu
 • 17-es villamos: meghosszabbított útvonalon, a Margit híd, budai hídfőtől a Széll Kálmán téren, az Alkotás utcán és a Fehérvári úton át a Savoya Parkig közlekedik. Északi végállomása a Bécsi út/ Vörösvári út lesz.
 • 18-as villamos: megszűnik.
 • 19-es villamos: március közepétől – a Clark Ádám téri villamosalagút elkészültével – a dél-budai végállomásától a Batthyány téren át a Bem rakpart–Frankel Leó út–Bécsi úton keresztül a Bécsi út/Vörösvári út végállomásig közlekedik. A Clark Ádám téri munkák elkészültéig a villamos két szakaszon közlekedik a Clark Ádám térig, ahol a Lánchíd alatti alagúton átsétálva másik villamossal lehet továbbutazni. Az északi szakaszon 19-41-es összevont villamos 19-es jelzéssel közlekedik, míg a Kelenföld vasútállomástól 19-es, a Kamaraerdei Ifjúsági Parktól 41-es jelzéssel indulnak a járatok.
 • 33-as busz: menetrendje változik.
 • 41-es villamos: március közepétől – a Clark Ádám téri villamosalagút elkészültével – a dél-budai végállomásától a Batthyány téren át a Bem rakpart–Frankel Leó út–Bécsi úton keresztül a Bécsi út/Vörösvári út végállomásig közlekedik. A Clark Ádám téri munkák elkészültéig a villamos két szakaszon közlekedik a Clark Ádám térig, ahol a Lánchíd alatti alagúton átsétálva másik villamossal lehet továbbutazni. Az északi szakaszon 19-41-es összevont villamos 19-es jelzéssel közlekedik, míg a Kelenföld vasútállomástól 19-es, a Kamaraerdei Ifjúsági Parktól 41-es jelzéssel indulnak a járatok.
 • 47-es villamos: útvonala változatlan marad, menetrendje módosul.
 • 47B villamos: a Kamaraerdei Ifjúsági Park és a Deák Ferenc tér között közlekedik, csak a reggeli csúcs idején.
 • 48-as villamos: nem változik.
 • 49-es villamos: nem változik.
 • 56-os villamos: új járat, Hűvösvölgytől a Krisztina körúton és a Fehérvári úton át a Városház térre jár, csak hétköznap csúcsidőben.
 • 56A villamos: Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között, a Krisztina körúton át jár hétvégén.
 • 59-es villamos: nem változik.
 • 59A villamos: a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér között jár, de a Széll tér elkészültéig késő este és hajnalban az 59-es jár majd helyette.
 • 59B villamos: Márton Áron tér és Hűvösvölgy között jár majd hétköznap, csúcsidőben.
 • 61-es villamos: Hűvösvölgytől a Móricz Zsigmond körtéren át a Fehérvári út elejéig jár majd, átalakul a menetrendje is.
 • 86-os busz: nem jár többé.
 • 109-es busz: új buszjárat Óbuda, Bogdáni út és a Batthyány tér között.
 • 111-es busz: útvonala meghosszabbodik, a Batthyány tértől a Kolosy téren át Óbuda, Bogdáni útig jár.
 • 133-as busz: hétvégén és késő este is jár majd, meg fog állni a Budafoki út/Karinthy Frigyes út csomópontban is.
 • 160-as busz: útvonala lerövidül: a külső végállomástól az Óbudai rendelőintézetig jár majd.
 • 260-as busz: útvonala lerövidül: a külső végállomástól az Óbudai rendelőintézetig jár majd. A Virágosnyereg útig fixen jár majd, tehát nem Telebuszként. Menetrendje jelentősen változik.
 • 260A busz: útvonala lerövidül: a külső végállomástól az Óbudai rendelőintézetig jár majd. Menetrendje jelentősen változik.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.