Poszt ITT

Kemény Dénes: a vezetőt döntésének hatása minősíti

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, aki korábban szövetségi kapitányként a magyar válogatottal három olimpiai bajnoki címet szerzett, a sokakat meglepő, hirtelen veszprémi edzőmenesztés okán osztja meg olvasóinkkal észrevételeit.

Kétségtelenül meglepődtem, amikor eljutott hozzám a hír: a veszprémi kézilabdacsapat vezetői menesztették Carlos Ortega edzőt. Meglepődtem, de mint sokszor máskor, vigyáztam, hogy ne befolyásoljanak az érzelmeim.

Sohasem háborodok fel egy-egy szezon közbeni edzőváltáson. Aki ilyen döntést hoz, az markánsan kritikus – önmagával szemben.

Az ilyen döntéssel ugyanis bizonyítványt állít ki magáról is a vezető.

A nyilvánosság előtt vállalja, úgy érzi, rosszul választott néhány hónappal, héttel ezelőtt, amikor a kérdéses szakembert megbízta. Az edző cseréjét önmagában nem ítélem el, hiszen az önkritika rendkívül fontos szegmense a sportnak is…

Ellenben nem feltétlen szerencsés, hogy az elküldött szakvezető segédje akár ideiglenesen, akár hosszú távon átveszi a karmesteri pálcát. A játékosokban ugyanis – bármennyire profik – óhatatlanul ott motoszkálhat: a váltás kedvezményezettje az előző segéd.

mkb-mvm veszprém (Array)
Carlos Oretga kiváló eredményeket ért el Veszprémben. Nehéz lesz überelni.  Fotó: europress

Alig várta a lehetőséget? Biztos, hogy mindig mindent a maximumon tett? Nyilván ez nem lehetne kérdés, ha profikra gondolunk, na de mégis, mérgező lehet a gondolat is… Természetesen létezik olyan „assisant coach”, aki tanulópályán van, mert karakterében egy jövőbeni „head coach” érlelődik, ám még ez esetben sem egészséges az efféle ugrás.

Viszont a Királynék városában bárhogy is alakuljanak  az események, bárki is lesz a tréner, egyben biztos vagyok: nem könnyű örökséget vesz a nyakába.

Ortega bizony szállította az eredményeket. Vezetése alatt minden magyar bajnoki címet és kupát megnyertek, a Seha-ligát is elhódították. A Veszprém története során először, majd másodszor járt az újjáalakított Bajnokok Ligája Final Fourban, az előző szezonban ráadásul finálét vívott(korábban 2001-02-ben BEK ezüstöt nyert a Veszprém – a szerk.)

A meglehetősen multikulturális társaságból elképesztően nehéz feladat lehetett egységet gyúrni, de Ortega megoldotta. Látszott, mindenki tudta a dolgát, mindenki profin dolgozott a keze alatt. Nyilvánvalóan konyított valamit a szakmához – és mint tudjuk, az eredményjelző sohasem hazudik. A végleges utód helyében én biztos felírnám szappannal a fürdőszoba tükörre a fenti eredménysort, mint minimálprogram…

Na most kapásból ennyit a sztori margójára. Tegyen mindenki mindent félre és szolgálja ki a szurkolókat szombaton, mert ők mindennél, mindenkinél fontosabbak!

2015.09.26., szombat, 17.30:
Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
MVM Veszprém – Flensburg-Handewitt 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik