Poszt ITT

Az MNB hirtelen elkezdett nagyon súlyos kádárista tempót diktálni

Magyar Nemzet (Array)
Magyar Nemzet (Array)

A Magyar Nemzet írt egy cikket, ami az MNB szerint nem igaz. Indokolni nem indokoltak, de közleményt adtak ki arról, hogy a szerzőnek hitele van, csak emiatt írhatta meg a cikket.

Még az is lehet, hogy a kádárista egy kifejezetten finom kifejezés arra, amit a jegybank ma csinált. 

A Magyar Nemzetben megjelent egy cikk arról, hogy az MNB semmit nem szigorított a fellépésén azokkal az autólízing-hitelező cégekkel szemben, akik olyan konstrukciókkal adtak hitelt, mint a Lombart Lízing Zrt. 

Ez eddig teljesen oké, ha az MNB nem ért egyet vele, kiküld egy kérést, hogy igazítsák helyre a cikket. Ha nem teszik meg, jöhet a per. Ehelyett a jegybanknál úgy döntöttek, hogy kiadják az elmúlt időszak talán leggusztustalanabb közleményét. 

Személyes hitel

Azt írják, a Magyar Nemzet azt a téves látszatot akarja kelteni, hogy az MNB-t nem érdeklik a pénzügyi intézmények jogsértő gyakorlatai. De a durva rész csak most jön:

“A Simicska-lap mai állításai mögött a cikket jegyző újságíró egyéni hitelfelvétele, tájékozatlansága és vélt sérelmei állnak, amelyeket a napilap megpróbál – hamisan – általános gyakorlatként beállítani.”

Ez egy szószerinti idézet a közleményből. Egyrészt hogy jön ahhoz Magyarország jegybankja, hogy egy újságíróról csak úgy megírja, hogy vett-e fel hitelt? (Akár igaz, akár nem.) És ha vett fel hitelt, annak mi köze az újságírói munkájához?

Mi lesz a következő, ezentúl nem írhatok majd semmit, mondjuk a NAV-ról, mert azonnal kiadják közleményben, hogy köztartozásom van, ezért hazudok? Vagy nem írhatok a devizahitelek forintosításáról, mert az MNB azonnal kiadja közleményben, hogy a szüleimnek frankhitele van? Elképesztően kommunista tempó. Ráadásul a közleményben cáfolat nem nagyon szerepelt.

Honnan tudják?

Az is elég fontos kérdés, hogyan fértek hozzá az újságíró pénzügyi helyzetéhez. A hitelfelvételeket viszonylag könnyen meg lehet tudni a Központi Hitelinformációs Rendszerből, de erősen kétlem, hogy a KHR felhasználási szabályai között szerepel a “nekünk nem tetsző újságírók leteremtése az anyagi helyzetükkel” kitétel is. 

Az újságíróknak Matolcsy György jegybankelnökkel szemben nem feladata beszámolni a saját fizetésükről és hiteleikről. Mondjuk teljesen mindegy is, mert ez Matolcsy Györgynek sem sikerült különösebben jól. 

Ezekkel kapcsolatban egyébként elküldtük a kérdéseinket az MNB-nek is. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik