Poszt ITT

Ez a legborzasztóbb a reformos plakátokban

plakát (Array)
plakát (Array)

"A helyzet az, kedves olvasó, hogy hajat körbevágni sokkal, de sokkal nehezebb, mint írni róla. A haj körbevágása szakszóval élve: pöcsölés."

Kedves olvasó!

Ma megtanulunk hajat körbevágni Photoshopban. Nagyon fontos, hogy megtanuljuk, hiszen a plakátokon szereplő arcok mögé csak így tudunk harmonikus, megnyugtató digitális hátteret meggyőzően varázsolni: ha körbevágjuk őket, majd beillesztjük az új háttér elé. Ha pedig körbevágjuk őket, körbe kell vágni a hajukat is. Nincs mese.

A haj körbevágása a grafikus szakma egyik legfontosabb és legfifikásabb mozzanata. Fontos, mert a legtöbb plakát, vagy bármely más reklámanyag, amelyen emberek szerepelnek, a hajon áll vagy bukik: ha nem kelt természetes hatást, megette a fene az egészet, még akkor is, ha maga a kész kép egyébként perfekt. Fifikás, nem azért, mert különösebben összetett technikai tudást igényel, hanem, mert koncentrálnunk kell, tűrnünk kell a monotóniát és nem engedhetjük el az igényességet félúton, akkor sem, ha már elegünk van a pixeltologatásból. Észnél kell lenni, na. Ettől lesz jó grafikus a grafikus.

A hajat kétféleképpen vághatjuk körbe. Viszonylag könnyű dolgunk van, ha eleve grafikusbarát, homogén háttér előtt készült stúdiófotóval dolgozunk. Ekkor nincs más dolgunk, mint új rétegben fekete-fehéríteni a képet, majd addig játszani a kontraszttal, amíg meg nem kapjuk a szereplő sziluettjét, hajastul, mindenestül. Ha ez megvan, használjuk a réteget úgynevezett maszkként, ezzel leválasztva hősünket a háttérről. Utóbbit pedig szabadon cserélhetjük. A kék szín most nagyon divatos!

A haj körbevágása akkor a legnehezebb, amikor a háttér véletlenszerű, kaotikus – a legtöbb fotón ilyen. Ekkor nincs mese: a különböző kiválasztási módszerek (Polygonal Lasso, Magnetic Lasso, Magic Wand Tool, stb.) kreatív kombinálásával nagyjából vágjuk körbe a kívánt részt. A végeredmény biztosan nem lesz tökéletes, íme tehát egy apró trükk. Hagyjunk a kiválasztásban inkább kevesebb hajat, a szereplőt pedig illesszük be egy új rétegre. Az eredetit hagyjuk meg mögötte halványan, regerenciaként, majd a Smudge Toollal „fésüljünk” új szálakat a többé-kevésbé jól körbevágott hajból, finoman változtatgatva az ecset méretét és erősségét. Ehhez bizony digitális rajztábla kell. Csináljuk ezt addig, amíg nem lesz hasonló az eredetihez és – ez még fontosabb – nem lesz életszerű.

A helyzet az, kedves olvasó, hogy hajat körbevágni sokkal, de sokkal nehezebb, mint írni róla. A haj körbevágása szakszóval élve:

pöcsölés.

Végtelen türelem és kitartás kell, sőt, ki merem mondani: hajat körbevágni csak zen állapotban, csakráinkban csít áramoltatva, flow-élményként lehet. Különben kilóg majd a lóláb. A legfontosabb: soha, de soha ne engedjünk a lustaságnak, ne elégedjünk meg az elnagyolt, pár mozdulattal megoldott körbevágással és ne álltassuk magunkat azzal, hogy mindegy, az ügyfélnek ez is jó lesz. Az ügyfél ugyanis nem hülye, azonnal kiszúrja az igénytelen, hányaveti munkát, és azt fogja gondolni, hogy „ez nem tudja, mit csinál”, vagy inkább azt, hogy „úristen, ez át akar engem verni”. Teljes joggal gondolja majd mindezt.

Mutatunk pár nagyon rossz példát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik