Poszt ITT

Hamis biztonságérzetet adhat, ha falakkal vesszük körbe magunkat

határzár, trónok harca (Array)
határzár, trónok harca (Array)

A kormány frissen bejelentett tervei szerint a Balkán felől érkező menekülthullám feltartóztatására négy méter magas kerítést kíván építeni. A később megépülő fizikai zárral a szándék az egyre nagyobb számban érkező menekültek megállítása lehet. A kerítésről Magyarországon mindenkinek rossz emlékei vannak, hiszen egykor hazánkat is egy ilyen „vasfüggöny" tartotta távol az áhított nyugattól.

Nehéz tisztán látni, hogy pontosan mit jelent ennyi menekült Magyarországra érkezése, és milyen tendenciák vannak az EU többi tagállamában. Itthon ráadásul a valós folyamatok összemosódnak a kormány migrációellenes plakátkampányával, amely valószínűsíthetően politikai figyelemelterelő céljuk is van.

Az biztos, hogy az ideérkező menekültek száma minden korábbi adatot meghaladt. A menedékkérők száma az elmúlt évtizedben stabilan 1500-200 fő volt, ez 2013-ban 18 ezer, 2014-ben 42 ezer főre nőtt. Egyes információk szerint a menedékkérők száma idén (még csak június van) már meghaladta a tavalyi adatokat.

Amíg az afrikai térség felől Olaszország a fő belépési kapu a schengeni övezetbe, addig a balkáni és közel-keleti térség felől Magyarország. Róma és Budapest súlya azonban nem ugyanakkora az EU-ban, az EU fajsúlyos nagy nyugati államai sokkal kevésbé mutatnak érdeklődést a magyar-szerb határon jelentkező problémára. Ebben persze valószínűleg az is szerepet játszik, hogy az Orbán-kormány állandó konfliktusban van számos más területen Brüsszellel, így annak hajlandósága a magyar érdekek meghallgatására is rosszabb, mintha egyébként a kapcsolatok kiegyensúlyozottak lennének.

Az elmúlt évek menekültáradatára nem volt felkészülve az Európai Unió. A schengeni övezet és a jelenlegi menekültügyi rendszer nem az ilyen tömeges menekülthullámra volt kitalálva. Az biztos, hogy valamilyen irányba lépni kell, de egyelőre még csak a gondolkodás folyik. Nem lehetünk türelmetlenek, bonyolult kérdésről van szó, és 28 állam érdekeit kell majd összeegyeztetni. Az olasz, német, osztrák megnyilatkozások már jelzik, hogy a politika ingerküszöbét már elérte a probléma, a közös teherviselést, és a menekültek kezelésének a mechanizmusait újra kell tárgyalni és újra kell szabályozni. A magyar kormány azonban úgy tűnik, addig nem tud, vagy nem akar várni.

Fotó: Thinkstock

Mit old meg a kerítés?

Rövidtávon a négyméteres kerítés valószínűleg sikert hoz. Amikor a menekültek először szembesülnek majd azzal, hogy a zöldhatáron keresztül megszűnt a szabad átjárás, rajtuk és az embercsempészeken is a tétlenség lesz úrrá rövid ideig. Aztán – ahogy ez mindig lenni szokott az emberi evolúció során – alkalmazkodni fognak az új kihíváshoz.

Önmagában a kerítés felépítése még nem kínál garanciát a hosszú távú sikerre. Pintér belügyminiszternek egy hete van arra, hogy előálljon a részletes tervekkel, és érdemes lesz majd figyelni arra, hogy milyen létszám és technikai bővítési tervek szerepelnek majd a kerítések telepítése mellett. A fizikai zárat ugyanis, ahogy a zöldhatárt is, őrizni kell majd, sőt, a kerítés és környezete rendszeres karbantartást fog igényelni.

A jelenleg a területen dolgozó rendőrök már jól ismerték az embercsempészek útvonalait, a puszta tapasztalatból tudták, hol milyen útvonalakon érdemes várni a menekülteket, akik talán nem is akartak annyira menekülni, ha már egyszer átlépték a határt, hiszen az elsődleges céljukat, a schengeni határokon való bejutást, már elérték.

Ahhoz, hogy a kerítés valóban megállítsa a menekültek tízezreit, a határ sokkal intenzívebb ellenőrzésére is szükség lesz. Amikor ugyanis falakkal vesszük körbe magunkat, az hamis biztonságérzetet adhat.

Jelenleg a rendőrség, amely a határok őrzését is ellátja (és amelybe 2008. január elsején beolvadt a határőrség) nem képes a rendelkezésére álló személyi állománnyal és technikai felszereltséggel ellátni a feladatát. Nem mintha nem akarnák, de az ő rendszerük is az évi 1500-2000 menekült létszámhoz volt optimalizálva. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakokban állítólag a rendőrség tartalékait (mindenekelőtt a Készenléti Rendőrség állományát) is be kellett vetni a tehermentesítés érdekében. Ez azt is jelentené, hogy a kormánynak nem csak a kerítés megépítésére kellene áldoznia, hanem a rendőrség állományának növelésére is, legalább a két érintett déli megyében. Ez egyben jelentős beruházásokat is igényelne, mert ahol őrség van, ott igények is vannak: szállás, fűtés, meleg étel, stb.

A fizikai határok hiánya miatt eddig a menekültek áradatának megvolt egy kialakult ritmusa, függően a napszaktól, évszaktól stb. A kerítés most egyfajta gátként is funkcionálhat majd, amely mögött felgyülemlik majd a menekült tömeg. Az már csak a szerb hatóságok hozzáállásától fog függeni, hogy miként fogják kezelni ezt a frusztrált, mindent nélkülöző, tábori körülmények között levő embertömeget, amely – az elmúlt két év magyar adatai alapján hónapok alatt több tízezer főre is duzzadhat. Ha ez a tömeg, illetve a természetes igényei nem lesznek kezelve, akkor a gát alkalmanként gátszakadással nézhet majd szembe. Képzeljük csak el, amint az embercsempészek egyszerre, mondjuk, kéttucat helyen nyitnák meg a kerítést, amin emberek százai, ezrei próbálnának majd átjutni. A rendőrség a mai erőforrásai mellett csak tehetetlen nézelődő lesz egy ilyen összehangolt, komplex szituációban.

Végül még egy fontos szempont. A kerítés nem ad teljes biztonságot. Erre még a vasfüggöny sem volt képes az osztrák határon, amely sokkal komolyabb és összetettebb határzár volt azzal a fenyegetéssel, hogy akár meg is halhat az ember. A kerítések és falak sajátossága, hogy előbb-utóbb megkerülik őket valahogy az emberek, főleg ha nem elég alapos a kerítések, falak állandó szemmel tartása. Gáza kapcsán leginkább az alagutak lehetősége merül fel lehetőségként, Mellila és Ceuta, az afrikai kontinensen fekvő spanyol enklávék kapcsán a kerítésmászás jut az ember eszébe. A Mexikó-USA határon fekvő – még teljesen be nem fejezett – kerítés sem tudta megállítani a bevándorlók áradatát az új világ felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik