Poszt ITT vélemény

Nagy Bandó András: Igazi kabaré a közszolgálati tévé

Élőben a lassúsági pipaszívó versenyről. Nézzük, mit és miről lehetne még hírt adni.

 

Vancouverben élő magyar barátom küldte el ezt a közszolgálatinak nevezett tévéből való képet. Mit mondjak, tetszett! És annyi minden jutott eszembe róla… Csak egy példa: föllépéseim 95 százalékát egyedül vezettem elő, a maradék 5 százaléka volt más humoristákkal közös föllépés, az emlékezetes, sportcsarnokokban elővezetett „Focikabaré”, ahol kétórányi műsor után fociztunk egyet a város újságíróival, művészeivel vagy az öregfiúkkal. Sokan voltunk, 10 percnél több időt nem kaptunk fejenként, pörgött a műsor, a műsoridőt tartanunk kellett. Sinkó Péter, aki ritkán vállalt „haknit”, nem mondhattuk rutinos föllépőnek, már 20 perce bent állt a küzdőtér közepén, és amikor Farkasházy emlékeztette, hogy Péter, csak 10 perc kellett volna, elúszik a műsor, ártatlan képpel mondta: „Jó, jó, azt tudtam, de nem tudtam, mikor mentem be…” Egyéb föllépéseken, ahol késve vagy más műsorból érkezett egy kollégánk, „időt kellett csinálni” az előtte szereplőknek, azaz a rá jutó időn túl még ráhúzni pár poénnal. A vegyes, amolyan varieté műsorokban föllépő humorista dolga volt az is, hogy egy kis poéncsokorral töltötte ki az énekesek között vagy zenekari beállásoknál keletkezett lyukat. A közönség nem reá várt, de kényszerűségből őt kapta, aztán vagy örült neki, vagy nem.

Sosem gondoltam volna, hogy ezt a mellőzhető technikát dobják be a köztévének nevezett kormányszócső műsorában. Annyi mindent szóba hozhatnának, oly sok fontos dologról szót ejthetnének, jöhetnének inkább az országot érintő súlyos kérdések, meg a válaszok keresése, kicsikarása, ha kell, de nem, ehelyett lassúsági pipaszívó versenyt kapcsolnak – élőben! Mellesleg az élő műsornak mindig sajátos izgalma volt, annak idején én is benyomtam egy poént: „Kedves nézőink, most Brezsnyev temetéséről adunk közvetítést élőben…” Na, az se volt egy fáklyásmenet!… És ha valahol, hát ott ment a „Csinálj egy kis időt, mindjárt jön a Csernyenkó, és késik az Andropov!…” Andropov külön is megérne egy misét, tulajdonképpen nem is ő, hanem Elbert János, szegény, akit, mivel ’56-ban a tolmácsa volt a később főtitkárrá lett Andropovnak, az ott fordított mondatok titkosítását örök életre megoldva fojtották a 30 centi mély Balatonba… Akkoriban mondtam az önálló estjeimen: „Nem minden vízbemártott test Elbert János…”

Szóval lassúsági pipaszívó verseny élőben… Ha egy percig kapcsolják, akkor sem több mint egy jó nagy szívás… Vagy szívatás… Hát tényleg ez lenne a közmunkára vállalkozó közszolga tévések dolga? Erre dobtak be milliárdokat?

Nézzük, mit és miről lehetne még hírt adni a Quaestor, a BudaCash, az M4-es, a korrupciós ügyek, Rogán ingatlanügyei, Habony kiléte, Lázár villavásárlása, Szijjártó gazdagodása vagy Orbán vagyonosodásának kivesézése, és egyéb ügyek helyett!

Veszélyben a Mecsekben élő éti csigák!

Kedves nézőnk, végzetesen lelassultak az éti csigák a Mecsek meredek oldalán, és így egyre több francia turista és magyar gyűjtő éri be őket! Élőben kapcsoljuk a Mecseket, lássuk, hogyan élnek a csigák! Íme, a csiga, és a maga után húzott csíkja!

 

Új teknős érkezik a Veszprémi Állatkertbe!

Saját lábán érkezett az Állatkert főkapuja elé egy patakból menekült ékszerteknőc. Az érkezése előtti utolsó méterekre kapcsoljuk a város állatkertjét!… Hallatlanul izgalmas perceknek lehetünk szem és fültanúi! A mindenit, hogy szuszog!… Még néhány perc, és eléri a főkaput!…

 

Újabb malaca van Mészáros Lőrincnek!

A sertéstelep mangalica kocájából most potyognak ki a várva várt kismalacok! Az elsőről lemaradtunk az időjárás-jelentés miatt, de a második születésétől végigkövetjük, és közben láthatjuk, hogy a jó gazda szeme hizlalja a disznót! És lássanak csodát: a második kismalac is világra jött!… Azt a mindenit!…

 

Hamarosan megérkeznek az első gólyák!

Kedves nézőink, Magyar Magor Botond kollégánk kint fagyoskodik a helyszínen, Nagykónyi főutcáján, őt kapcsoljuk élőben, és amíg az első gólya le nem száll régi fészkébe, el nem mozdul onnan, bármennyire is zuhog a hó és kavarja a februári szél. Tarts ki Magor! Veled vagyunk!… Látsz-e már valamit?… Hallasz-e már valami kelepelést?…

 

Rendkívüli adásnap!

Kedves nézőink, ma élőben kapcsoljuk a napkeltét és a napnyugtát. Kollégáink már kint vannak, megkezdődött a keleti nyitás! Élőben maradunk a helyszínen mindaddig, míg nyugaton, Európa liberális felén le nem megy a nap. Arra vagyunk kíváncsiak, és ezt szeretnénk önöknek is megmutatni, mennyit nem lát a napkeltéből és a napnyugtából a korán kelő és későn fekvő, keményen dolgozó magyar kisember. Mi majd megmutatjuk nekik!… Amennyiben közben rosszra fordulna az idő, beborulna vagy vihar kerekedne, esetleg érdekes hírek érkeznének hazánkból vagy a nagyvilágból, azonnal visszakapcsolunk a stúdióba, ahol már készenlétben áll a meteorológus kollégánk, és ha nem is jobbat, de időt csinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik