Poszt ITT

Ha ez nektek Éden, kérem az almát

Éden Hotel - Nóri (Éden Hotel, Nóri)
Éden Hotel - Nóri (Éden Hotel, Nóri)

Konkrét szexuális bűncselekményt talán még nem adtak magyar valóságshowban, a TV2-nek ez a kétes bravúr is összejött. Mit tehet, aki hasonló helyzetbe kerül?

Nálam jobban kevesen hisznek a távkapcsoló mindenhatóságában, vagyis abban, hogy ha nem tetszik, amit a tévében látunk, nem egymást felüllicitálva kell hőbörögni, mint egy retardált, hanem máshová kell kapcsolni, neadjisten mást csinálni tévézés helyett (vannak persze olyan egzotikus esetek is, amikor nyolcvanmilliárd közpénzből termelik a szemetet, de az más lapra tartozik). A betiltástól ugyanis az igény még megmaradna a szennyre, másrészt félő, ha nagyon ráéreznénk a betiltás ízére, egyre több dolgot találnánk ki, amit érdemes volna betiltani. A végén meg nézhetnénk a tévében éjjel-nappal a lóról integető Semjén Zsoltot, mert csak az maradna, már ha a lóval senkinek nincs baja.

Szóval betiltani nem szexi, a TV2-nek viszont sikerült olyan döbbenetet művelni, ami nem maradhat következmények nélkül. Ne ijedjenek meg, vannak fájdalmasabb következmények is, mint a betiltás, végigmegyünk ezeken is, de nézzük az alapállást. Van ez a nagyszerű Éden Hotel című műsor, aminek, ha jól sejtem, az a lényege, hogy fiatal férfiakat-nőket elvittek valami Csillebércnél egzotikusabb helyre, ahol majd millió néző szeme láttára bimbóznak közöttük intim kapcsolatok. Ennél eddig még egy Harrach Péter-felszólalás is izgalmasabbnak hangzik.

Na de nézzünk egy konkrét példát.

Szegény Nórát – a játék egyik résztvevőjét – összefektették Gáborral – a játék másik szereplőjével. Ettől még Nóra dönthet úgy, hogy él azon alanyi jogával, hogy alszik, ezzel szemben Gábor idegközpontjában az egy ágyban alvás közvetlen és kikapcsolhatatlan összeköttetésben áll a szexért felelős területekkel. Mondjuk ki, Gábor egy barom, inkább nem is akarom felfogni, mi játszódik le az agyában, mit vár attól, hogy azzal egy időben, hogy úgy beszél Nórával, mint a kutyával, csúszik a keze a bugyijába, hiába mondja szegény lány, hogy aludjanak. Nem, megragadja a lány fejét, erőszakosan megcsókolja, hogy később Nóra sírva beszéljen arról, hogy végig azzal volt elfoglalva, hogy lerugdossa magáról ezt az állatot, hogy ne dugja meg. „Próbájjá má meg elrelaxálódni” – osztja ki a lányt Gábor. „Mi az, hogy nem?” – mondja neki, majd ordítva butázza le, mert nem akart vele lefeküdni.

„Én úgy gondolom, hogy azt csinálok a Nórival, amit akarok.”

Berontott valaki a műsor stábjából, hogy ha nem is töri Gábor bugyiba nyúlkáló kezét három darabba, de egy vödör hidegvizet ráöntsön, majd visszatartsa a hatóságok megérkezéséig? Nem, Nórának egy hétig egy ágyban kell aludnia ezzel a barommal a játék szabályai szerint, noha – ahogy az Üvegplafon blog írja – néhány héttel ezelőtt azért rúgtak ki egy lányt a műsorból, mert pofon vágta azt a srácot, aki lekurvázta.

Gábortól (22 éves, értékesítési menedzser, reméljük, nem sokáig) az Isten óvja meg a nőket, attól meg a társadalmat, hogy egy könnyednek és szórakoztatónak szánt műsorocskában az egyik legnagyobb kereskedelmi tévécsatorna végigasszisztálhat és következmények nélkül hagyhat egy súlyos, erőszakos bűncselekményt.

Nóra ebben a helyzetben maga tehet feljelentést Gábor ellen,

szexuális kényszerítés (Btk. 196-197. §) miatt, amiért akár öt év börtön is járhat. Fontos tudni, hogy Nóra, és a hozzá hasonló helyzetbe kerülő nők – legyen szó akár családon belüli, akár más jellegű erőszakról – nem maradnak magukra, olyan szervezetekhez fordulhatnak hatékony segítségért, mint a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, a Patent Egyesület vagy a Keret Koalíció. Jogi segítségnyújtáson túl áldozatvédelemre és más támogatásra is számíthatnak. A szexuális erőszak miatti fellépés nem csak arról szól, hogy Nóra elégtételt vegyen Gáboron, hanem arról is, hogy az ilyen eseteket ne lehessen bagatellizálni és senki ne gondolhassa, hogy normális dolog így bánni egy másik emberrel.

Még akkor sem, ha az ilyenkor szokásos módon mindent ellep az ostoba, de hangos kommentözön, ami azon lamentál, hogy hozzájárulhatott-e a történtekhez Nóra esetlegesen kihívó viselkedése. Nem, nem járulhatott hozzá, Nóra akár öltáncot is adhatott volna Gábornak, de miután a szexre határozottan nemet mondott, az határozott nemet jelent, és aki ezt nem fogja fel, az maga is erőszakos barom. Változtatni azonban sohasem késő.

Végül: könnyen lehet, hogy

bűntettet követett el a csatorna is

azzal, hogy elmulasztotta a segítségnyújtást (Btk. 166. §), holott látták, mi történik a lánnyal. Ha a dolognak jogi következménye nincs is, az még mindig felmerülhet, hogy mit gondoljunk azokról a cégekről, akik hirdetéseikkel ezek után is biztosítják ennek a műsornak az elkészültét.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Ajánlott videó

Olvasói sztorik