Poszt ITT

200 milliárdba fájhat a vasárnapi Fidesz-győzelem

választás, szavazás (választás, szavazás)
választás, szavazás (választás, szavazás)

Mindegy, ki nyer Tapolcán, mindenképpen iszonyatosan sok pénzt fog érni. 200 milliárd forint egyetlen mandátumért. Mondjuk, nem ők fogják kifizetni.

Vasárnap időközi választást tartanak Tapolcán. Lasztovicza Jenő, a körzet fideszes képviselője februárban elhunyt. Már nem a kétharmadért kell harcolni, a Fidesz mégis iszonyatos erővel állt bele a kampányba. Látványosan senki nem szeretne még egy Veszprémet. Még Orbán Viktor is elment Tapolcára. A tét egyetlen képviselői mandátum. 

De egyetlen mandátumra valószínűleg még soha nem költöttek Magyarországon ennyi pénzt. 

A Fidesz nagyon nehezen tudja már magáról levakarni a Quaestor-botrányt, de látványosan megtesznek mindent, hogy az összes keményen befektető kisember visszakapja a pénzét, amit a Quaestor elcsalt tőlük. Nehéz azt gondolni, hogy a Fidesz sietségének nem a tapolcai választáshoz van köze. 

Legyen

A Befektető-védelmi Alap hetek óta azon gondolkodik, hogy kell-e egyáltalán kárpótolni a Quaestor kötvényeseit. Nem egyszerű kérdés. Az öncsődbe menekülő Quaestor Financial Hrurira nem volt tagja az alapnak, a kötvényei után elvileg nem járna kárpótlás. A legális kötvényei után. A százötven milliárd forintnyi fiktív kötvényről viszont a Quaestor Értékpapír vezetett számlát. Ez a cég tagja a Bevának, és nyilvánvalóan félrevezették a betéteseiket, mert nem létező kötvényekről vezettek számlát. 

Nehéz viszont eldönteni, hogy pontosan mekkora része fiktív a Quaestor kötvényeinek. Olyan 70-80 százalék között lehet. Ha csak a kötvények nyolcvan százalékáért fizetnek, akkor is 200 milliárdos lehet a kár. Ilyen pénzügyi csalás még nem volt Magyarországon. És ezt a pénz – ha a Beva kártalanít – a pénzügyi szektor szabályosan működő tagjainak kell kifizetnie. Ez olyan, mintha egyszerre terhelnének rájuk még egy bankadót és forintosítást. Nem véletlen, hogy a Beva nem tud dönteni. 

Így nem lehet

Péntekig kellett volna egyébként megtenniük, de az alap igazgatóságának több tagja csütörtökön azt kérte, halasszák el a döntést, mert így nem lehet dönteni. A Quaestor kötvényeiről szóló szakvélemények ellentmondanak egymásnak, a testület tagjainak pedig két napjuk volt, hogy eldöntsék, hogyan szavazzanak. Azt sem tudni, milyen következményei lesznek a döntésnek. Fontos precedens lehet ugyanis a jövőben, bárhogy is döntenek. Ez már nem is csak a Quaestorról szól, hanem a magyar pénzügyi piacról és az öngondoskodásról. 

A Fideszben és a kormányban viszont nem kérnek a halogatásból. Az MNB és az NGM már korábban felszólította a Bevát, hogy fizessenek. Lázár János pedig csütörtökön bejelentette, hogy a kormány is beleáll abba az ötletbe, hogy hatmillió forintról harmincmillióra emeljék a Beva felső határát. Ráadásul visszamenőleg, így 73 ember kivételével mind a 32 ezer károsult visszakapná minden pénzét. Annak a 73 embernek több pénze volt bent, mint harmincmillió forint. Ők kicsit veszteni fognak.

Egyszeri, kivételes

Ezután jött a Beva igazgatóságának kérése. Rogán Antal mintha nyomatékosítani szeretett volna, még aznap este elment az M1-be és bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be. Egyszeri, kivételes javaslatot, ami minden Quaestor-kötvényest kártalanítana harmincmillió forintig. 

Orbán Viktor másnap reggel azt is hozzátette, hogy ez nem a jövőben lesz, hanem még aznap este. Két törvényjavaslat lesz. Az egyik felemeli a a kárpótlási értékhatárt harmincmillióra, a másik eléri, hogy mindenképp megkapják a pénzüket. Ja, igen, a Beva pedig fizetni fog. Rogán szerint a pénzügyi szektor előre kiegészíti majd azt a vagyont, amit a cég tulajdonosain sikerül bevasalni. Ha nem tudnak fizetni, kedvezményes MNB-hitelt kapnak, amivel kitolhatják a terheket a következő pár évre. 

De még ma

Még péntekig megszületik tehát egy olyan törvényjavaslat, ami kötelezi a pénzügyi szektort, hogy tegyen le 200 milliárd forintot a Quaestor kötvényeire, és az egész el van intézve még a vasárnapi választás és a szombati nagy Quaestor-tüntetés előtt. 

200 milliárd forint. Ennyibe kerülhet egyetlen mandátum Tapolcán. Szinte biztos, hogy a 25 éves magyar demokrácia történetében még nem volt ennél drágább képviselői hely a parlamentben. Persze nem a Fidesz fogja kifizetni, hanem az OTP. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik