Poszt ITT

Jászberényi: Az ellenzék 19 pontja

Parlament, országház (Parlament, országház)
Parlament, országház (Parlament, országház)

Fordította: Jászberényi Sándor.

Az ellenzék bejelentette, hogy törvénnyel lett szétverve a Magyar Köztársaság, hát azzal kell azt visszahozni, ennek érdekében népszavazást írnának ki 19 pontban, mellyel az „Orbán-rendszer” velejét semmisítenék meg.

Jól hangzik, nem? Kár, hogy értelmiségiül van, és nem jut el mindenkihez. Gondoltam, lefordítom magyarra, hogy a kedves olvasó is értse, miről kellene népszavaznia.

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek személyijövedelemadó-bevallása nyilvános legyen?

Szeretné tudni, miből van Gucci-táskája Rogán Antalnak? Szeretné, ha nem lehetne elsumákolni, hogyan lett egy év alatt valakinek luxuspalotája?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen?

Szeretné tudni, hogyan működik a családi összefogás? Hogy hogyan lehetséges az, hogy 5-12 éves gyerekek, kiknek szülei egészen véletlenül parlamenti képviselők, milliós vagy akár milliárdos ingatlanvagyonra tettek szert egy év alatt, míg az Ön gyerekének le kellett mondania a napi túró rudiról? Akarja tudni, miért ilyen hülye a gyereke?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha az érintett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

Úgy gondolja, hogy ha még egyszer be meri böfögni valamelyik geci, hogy családi összefogás keretén belül összeszedett 120 millát egy házikóra, akkor addig azt ne írja a nevére a földhivatal, amíg érdemben el nem árulja, honnan lett rá a pénz?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

Úgy gondolja, hogy a fent már említett geci hatéves gyerekének a nevére se jegyezzék be a 120 milliós vityillót, ha arról nem tudnak érdemben elszámolni?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Tanács eljárása során támogassa?

Maga szerint is roppantul ciki, hogy a magyar ügyészséget a kormánypárt kézi vezérli? Nem akar többet jugoszláv békaemberekről hallani?

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?

Szeretné, ha nem lenne mutyi?

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe az Európai Unió zöldenergiáról szóló 2009/28/EK irányelvében foglalt célkitűzések teljesítésének kötelezettségét?

Szeretné, ha több szélmalom lenne az országban?

8. Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

Fizessünk azért is, ha olyasmit csinálunk, amiért pénzt nem keresünk?

9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre a 2012. december 31-ét megelőző időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó adatok?

Szeretné tudni, hogy lesz-e nyugdíja?

10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre az 1998. január 1-jétől 2010. november 1-ig tartó időszakra a magánnyugdíjpénztárakból az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépettek magánnyugdíjpénztárban nyilvántartott tagdíjának összegére vonatkozó adatok?

Szeretné tudni, hogy ellopták-e a nyugdíját, és ha igen, kik?

11. Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2015. január 1. előtt ingyenes közforgalmi út-szakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak?

Szeretne nem fizetni az elkerülők használatáért?

12. Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?

Szeretne trafikot nyitni, anélkül, hogy ehhez le kellene pippantania valamelyik helyi fideszes nagykutyát?

13. Egyetért-e Ön azzal, hogy a végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére?

Maga szerint sem kellene királlyá koronázni Orbán Viktort?

14. Egyetért-e Ön azzal, hogy a közfoglalkoztatottak jogaira a munka törvénykönyvében foglalt szabályok legyen alkalmazandóak?

Legyen rabszolgaság Magyarországon?

15. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?

Maga szerint, ha valaki nagykorú, muszáj suliba járnia?

16. Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?

Maga szerint nem kellene megkérdezni az orvosokat, hogyan nézzen ki az orvoslás hazánkban?

17. Egyetért-e Ön azzal, hogy a látvány-csapatsportokra adható társaságiadó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?

Kapjon annyi pénzt a kultúra, mint a foci?

18. Egyetért-e azzal, hogy nyilvánosságra kell hozni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információját?

Legyen nyilvános, milyen feltételekkel adósították el önt, a gyerekét és az unokáját az elkövetkező harminc évre?

19. Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének „titkos”, illetve „szigorúan titkos” állományú munkatársainak illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat?

Akarja tudni, melyik besúgó tért meg Istenhez, lett demokrata, fiatal, szocialista és jogvédő, s melyik jelentett a családjáról?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik