Poszt ITT

Adócsalás, mutyizás, bliccelés. Így loptok ti

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2015. 02. 08. 10:00

A törvénytelen hungarikum, amire nem kéne olyan büszkének lenni.

Megfakult emlékeimben úgy élt, hogy nemcsak a 10 parancsolatban, de az úttörők 12 pontjában is szerepelt a Ne lopj! Tévedtem. Mondjuk úgy, árnyaltak kicsit: „ Az úttörő gyarapítja és védi a szocialista társadalom értékeit.” Így aztán sokan úgy értelmezték ezt: a közösből lopni nem bűn. Vagy talán úgy, hogy attól, hogy hazaviszem, még közös, csak én használom. Így aztán vitt is mindenki mindent a gyárból, irodából, ha más nem jutott, hát egy láda indigót, majd jó lesz valamire. Hova tovább, hazacsempészni ezt-azt, tökös dolognak számított. A lopás fedőneve az ügyeskedés lett. Mintha így mást jelentene. Jól beégett ez a tanítás. Ma is menőnek számít a közösből lopni. És ma sem hívjuk lopásnak.

Jól öltözött középkorú nő mesélte büszkén a villamoson, hogyan kapták el az ellenőrök, de a neten szerzett bérletét bemutatva megúszta 2 ezer forinttal. Vihogva tett hozzá, még így is jobban járt, hiszen egész hónapban bliccelt. Láttam már szappanoperasztárt is rongyos jegyét szorongatva a lyukasztó mellett készenlétben állva, hogy csak akkor áldozza be hetekkel ezelőtt megvett egyetlen jegyét, ha muszáj. Ők vajon a boltból sem a pénztár felé távoznak? Mint ahogy a kenyér, a tömegközlekedés sem jár alanyi jogon.

A korrupció és az adócsalás miatt is csak az háborog, akinek nem származik belőle előnye. Egy kis ügyeskedéssel a zsíros bödön közelébe kerülni, begyűjteni pár hamis számlát csökkentendő a fizetnivalókat, felemelő érzés, ugye? Kit érdekel ilyenkor, kitől loptuk el azt a pénzt, lehetőséget?

Ők is meglopnak! – jön ordítva a nyilvánvaló válasz. A BKV-vezérek, a politikusok elsikkasztják a pénzt. Ezekkel legyünk korrektek?

Nem, nem, harcra fel! Lopjuk viszont! Túl drágán adják a vizet a sarki éjjel-nappaliban? Sétáljunk csak ki fizetés nélkül! 300 százalékos árrés, az lopás, ugye? Aztán ne sunnyogjunk, verjük a mellünket büszkén, hogy megloptuk a tolvajokat. És biztassunk mindenkit erre! Aztán csak várjunk, hátha lesz belőle tisztességes világ. Nem lesz.

A butaság majmolása, a másokra mutogatás nem változtatja meg a rendszert. Ha azért dobod el a csikket, mert ott már úgy is sok van, ha azért nem szeded fel a kutyád sz*át, mert más is otthagyja, úgyis mocsok van és különben is a kóbor macskák után ki szedi fel, akkor biztosra veheted, hogy egyszer a te cipőd is bűzleni fog.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.