Poszt ITT

Magyarországnak szüksége van Baló Györgyre

Magyarul Balóval (baló györgy, rtl klub)
Magyarul Balóval (baló györgy, rtl klub)

Kezdjük itt: egyáltalán nem gondolom azt, hogy az RTL Klub a magyar sajtószabadság véres pallosú vagy bárminemű őrzője. A legnagyobb kereskedelmi csatorna, az a legnagyobb kereskedelmi csatorna, úgy gondolkodik, mint egy normális lelkületű kutya: vicsorogni kezd, ha sarokba szorítják.

Most inkább az a kérdés, hogy – ha igazak a pletykák, és tényleg visszakozik a magyar kormány a főként őket szívató reklámadótól – kisebb fenyegetés alatt vagy fenyegetés nélkül sem sunyul-e be az RTL. Vagy újra visszaalszik a 17 éves csipkerózsika-álomból tavaly ébredő csatorna? Éles marad-e az a kard, ha enged a szorítás?

Mert Baló egy pengeéles kard. Nehéztüzérség. Egy olyan fegyver, amit kevesen tudnak jól forgatni. Van, amikor a dilettantizmus és van, amikor a félsz miatt kerül vissza a fegyvertárba.

Pedig Magyarországnak tényleg szüksége van Baló Györgyre.

Amíg ugyanis a közmédia ostoba ellakájosodása, a TV2 súlytalansága, a politikai egyoldalúság két végénél tapicskoló HírTV-ATV kettős, meg az olyan vicctelevíziók, mint az Echo határozzák meg a mai magyar audiovizuális médiát, érezhető egy elég nagy fekete lyuk ebben a renyhe médiauniverzumban. Egy lyuk, amit Amerikában például Scott Pelley töm be, Bob Schieffer, Bill O’Reilly, vagy ha múlt időbe és kicsit bulvárosabba transzponáljuk a mondatot, akkor a legendás Larry King. Egy, a közéleti eseményeket értően magyarázó, a lényegi dolgoknak időt és teret adó, őszintén, tisztán, mélyen, a vegytiszta tények, illetve a szabad vélemények mentén haladó műsor.

Egy olyan műsor, amit például Baló György tudna készíteni.

Hogy valóban elkészítette-e, azt egyelőre nem látni. Az RTL Klub nagy fába vágta a fejszéjét. A hétfőn debütáló Magyarul Balóval első részében sikerült azzal a két tematikával előjönni, ami az átlag (értsd: RTL Klubot néző) júzernek teljesen ingerküszöb alatt van: a külgazdaság és a külpolitika. Baló a premierben elsőként Dirk Wölfer kamarai főtitkárral a Merkel-vizit kapcsán elemezte a magyar-német gazdasági kapcsolatokat, befektetési kedvet, különadók hatásait, aztán Gyarmati István biztonságpolitikai szakértővel cincálgatták az Ukrajna-Oroszország-NATO(-USA) témakört, feltéve a kérdést, hogy Putyin és Merkel az “is-is”-t, esetleg “vagy-vagy”-ot jelent-e. Mindezt kicsit távolságtartóan, néha kicsit szárazon, láthatóan ügyelve a közérthetőségre, utóbbival aládúcolva a témát, némileg elvéve a mélységét.

A Magyarul Balóval egyértelműen jó műsor. A kérdés, hogy elég jó-e.

Elég-e az értelmiségi, a szeriőz témák iránt fogékony közönségnek a felszín húszperces kvázi kapirgálása? Elég-e a kereskedelmi televíziókon szocializálódott nézőknek, ha olyan témák kerülnek terítékre, amik ránézésre rohadtul nem érdeklik őket, bármennyire is fontosak? Elég kritikus lesz-e Baló a balosoknak, elég megengedő-e a jobbosoknak? Sikerül-e objektivitással, szakértelemmel, stílussal és hozzáértéssel odacsalogatni a komoly műsorokról, szakértelemről és objektivitásról leszoktatott nézőket az RTL-re? Vagy csak azért kapcsolnak majd oda, mert a Magyarul Balóval épp a Való Világ előtt megy adásba? Elég magyarul beszél-e majd Baló?

Most még korai válaszolni.

Én mindenesetre szurkolok nektek, Gyuri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik